Norvégia figyelmeztetett, hogy a koronavírus elleni védőoltás túl kockázatos lehet a 80 évnél idősebb és gyógyíthatatlan beteg emberek számára, ugyanis az országban huszonhárman elhunytak nem sokkal azután, hogy megkapták az oltóanyag első dózisát, írja a Bloomberg.

A norvég gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint 13 vakcinázott elhunyt boncolását végezték el eddig, és az eredmények arra utalnak, hogy a jellemző mellékhatások okozták az idős, rendkívül gyenge immunrendszerű emberek halálát.

A legsebezhetőbbek számára még a legenyhébb mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. Akiknek csak nagyon kevés idejük van már hátra, a vakcina előnyei marginálisak lehetnek

- tájékoztatott a norvég közegészségügyi intézet.

Norvégiában eddig legkevesebb 33 ezer ember kapta meg az első dózist a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájából. Az északi országban elsőbbséget élveznek azok, akik a vírus által a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, köztük az idősek is.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: A kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket

Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina, de nincs. Orbán bejelentette: 2022-től a fiatalok jövedelemadómentességet kapnak 25 éves korukig.

Koronavírus - Még több hír a témában

Boszniában még nincs vakcina, de oltási terv már van

Csak január végén, február elején érkezik meg az oltóanyag.

Összeomlott a magyar turizmus a járvány miatt

1513 új fertőzött, 111 új áldozat az elmúlt 24 órában


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!