21 órát kellett várni arra, hogy altatásban megvizsgáljanak egy kétéves kisgyermeket, akinek faág szúrta meg a szemét - írja a Népszava.


A gyermek édesanyja a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a mentő gyorsan kiért, a kocsit pedig az ügyeletes Bajcsy-Zsilinszky kórházba irányította a mentésirányító, de útközben kiderült, hogy ott nincsenek eszközök a gyermek altatásához. Így átirányították a mentőt a Semmelweis Egyetem szemklinikájára, de mielőtt odaértek volna, az intézmény jelezte: mégse fogadják a kisfiút. Végül a mentőirányító diszpécser lépett közbe, utasította a klinikát, hogy vegyék fel a gyereket.

A mentők riasztásától számítva valamivel több, mint másfél óra múlva adták át a sürgős ellátásra szoruló kisfiút az orvosnak. Az anya azt mondta, kijött a doktornő a rendelőből és megkérdezte a mentőst, hoztak-e valamilyen papírt. A mentőorvos azt mondta, hogy nem, erre az orvos hátat fordított és azt mondta, "akkor végeztünk". Az anya végül sírva kérte az orvost, hogy legalább vizsgálja meg a gyereket.

A cikk szerint altatásra lett volna szükség, hogy megnézzék a szemet, ennek híján az orvos ultrahang vizsgálatot végzett, majd CT-re is sor került egy másik helyszínen. Ott közölték, hogy a gyerek szeme alapvetően rendben van, majd végül visszavitték a családot a szemklinikára, ahol kaptak egy ágyat éjszakára és azt mondták, reggel jön majd altatóorvos, akkor meg tudják nézni rendesen a kisfiú szemét. Végül a baleset után 21 órát kellett várni a vizsgálatra.

A Népszava megkereste az illetékes kórházakat. A Bajcsytól azt válaszolták, hogy nem illetékesek, mert eszköz híján nem tudnak háromévesnél kisebb gyereket altatni, és a sürgősségi beutalási rend szerint az áthatoló szemsérülés ellátására kizárólag a szemészeti klinika illetékes. A Semmelweis Egyetem sajtóosztálya szerint ők sem hibáztak, szabályosan ellátták a kisfiút függetlenül attól, hogy nem láttak el sürgősségi ügyeletet. Szerintük a Bajcsynak kellett volna megállapítania, hogy a gyereknek milyen sérülése van, majd továbbutalni a klinikára. (Illusztráció: MTVA / Róka László)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!