Az Earth4All nemzetközi kezdeményezés pesszimistább számításai szerint is 2050-ben stagnálhat ez a szám.


2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – írja a Telex az Earth4All nemzetközi kezdeményezés nyilvánosságra hozott jelentése alapján. Az Earth4All vezető közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezés, amelyet a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívott életre.

Ennek ellentmondva az ENSZ 2022 nyarán, mielőtt a bolygó lakossága elérte volna a 8 milliárdot, úgy számolt, hogy a Föld népessége csak 2080 körül stagnálhat, ráadásul 10,4 milliárd főnél.

„Az emberek és a bolygó” című tanulmányukban az Earth4All kutatói két lehetséges jövőképet vázoltak fel. Az első szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt ötven évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát.

A második alapján

„Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára” – közölte Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője. Hozzátette:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!