Már februárban megkapják a tanárok az emelt béreket. A miniszter szerint a szakszervezetek és a baloldal a legnagyobb ellensége fizetésemelésnek.


A tanárbéremelésről a kormány álláspontja mindig is az volt, hogy a hivatás rendkívüli fontosságához képest a tanárok anyagi elismertsége messze elmarad a kívánatostól és a vártól, de ahhoz, hogy most ezekben a nehéz költségvetési években látványosan és nagyot tudjunk előrelépni, ahhoz valóban az Európai Bizottságtól, az Európai Uniótól nekünk járó, bennünket megillető pénzek is segítséget jelentenek - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Mivel számtalan helyen hangzik el, hogy „a szuverenista magyar kormány uniós pénzből akarja a tanárok bérét emelni”, a miniszter ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte

ráadásul a kancelláriaminiszter szerint azzal, hogy a piacokat szabaddá tettük és megnyitottuk, nagyon komoly profitra tesznek szert nyugati országok Magyarországon. Tehát ezek a mi pénzeink, amiből emelünk. A teljes béremelés 6000 milliárd forintba kerül, és ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, tehát

- fejtette ki a miniszter.

Gulyás bejelentette, hogy már februárban 32,2%-kal megemelt bérhez jutnak a pedagógusok. A tanárbéremelés következtében még január 30-ig mindenki a megemelt fizetésről szóló határozatot meg fogja kapni. A tanároknak, az óvónőknek, illetve a szakképzésben dolgozóknak a szakképzésben oktatóknak is 32,2%-os fizetésemelést jelent.

Jövő évben további 21 százalékos emelés várható. 2025-ben egy pedagógus átlagbér már 812 ezer forint lesz, de ha csak csak néhány száz vagy egy-kétezer forinttal magasabb lesz a diplomás átlagbér, akkor természetesen ezt a pedagógusok is meg fogják kapni, 2026-ban pedig körülbelül 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

Gulyás az állami tévé kérdésére ehhez még hozzátette, hogy szerinte, ha a szavakat és a tetteket különválasztjuk, akkor a pedagógus bérfemeléseknek legnagyobb ellensége a baloldal mellett a szakszervezetek mind a mai napig.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!