Öt év szünet után újra turnézni indul a Depeche Mode, melynek részeként Budapestet is érintik: 2023. július 28-án Dave Gahan, Martin Gore és rég bevált koncertzenekaruk a Puskás Arénában lép fel. A harmadik tagját, Andrew Fletchert májusban elvesztett zenekar tavaszra új albumot is megjelentet beszédes címmel: Memento Mori - ami magyarul annyit tesz: "Emlékezz a halálra!" A turné hivatalos képanyagát szokásosan a zenekar régi alkotótársa, Anton Corbijn készítette.

Anton Corbijn / Depeche Mode / LiveNation

A Memento Mori a tizenötödik Depeche Mode-stúdióalbum lesz. A lemez kapcsán Martin Gore azt mondta:

ezen a projekten még a pandémia korai időszakában kezdtünk el dolgozni, így a témáit egyértelműen ez az időszak inspirálta. Fletch halála után úgy döntöttük, folytatjuk, mert biztosak vagyunk benne, hogy ő is ezt akarná - ez pedig komoly többletjelentést adott az albumnak.

Dave Gahan mindezt azzal egészítette ki, hogy szerinte

Fletch imádta volna ezt az albumot.

Kapcsolódó

Elviccelődtek a feleslegességével, de Andy Fletcher volt a habarcs, ami a Depeche Mode-ot összetartotta

A rejtélyes Martin Gore és a tűzzel játszó Dave Gahan mellett a nyugodt angol életét soha fel nem adó, csendes Andrew Fletcher volt az, aki a Földön tartotta a Depeche Mode összeférhetetlen művészlelkeit.

Az október 4-én a Berliner Ensemble patinás épületében bejelentett Memento Mori turné a megszokottól eltérően az észak-amerikai szakasszal, Sacramentóban indul majd 2023. március 23-án, majd az észak-amerikai koncertek után érkeznek meg Európába egy nyári stadionturnéra.

Az észak-amerikai szakasz során többek között érintik majd New Yorkot, Chicagót, Los Angelest és Torontót, Európában pedig egyebek mellett fellépnek Párizsban, Berlinben, Milánóban és Londonban. És - a tekintélyes magyar rajongóbázis örömére - Budapesten is. A turnédátumok teljes listája a zenekar honlapján olvasható, a jegyértékesítésről később adnak bővebb tájékoztatást.

A Memento Mori turné a zenekar tizenkilencedik turnéja lesz, a legutóbbi 2017-18-as Global Spirit Tour karrierjük leghosszabbja, és egyik legjövedelmezőbbje volt: a százharminc állomásos koncertsorozaton a Depeche Mode több mint hárommillió ember előtt lépett fel az európai és észak-amerikai kontinensen.

A Berliner Ensemble előtt a sajtó képviselői mellett - a 24.hu is jelen volt - tekintélyes számban rajongók is gyülekeztek, néhány szerencsés be is juthatott a sajtótájékoztatóra. Izgalmuk érthető: hogy hogyan tovább Andy Fletcher halála után, arra meglehetősen sokan kíváncsiak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!