A kijárási korlátozás megszegése miatt 200 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott egy nyírlugosi nő, aki szemétszedési akciót szervezett a falu utcáján a Föld napja alkalmából - írja az Index.


Szilvia a portálnak elmondta, a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste. Ezért átnézte a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat, de nem talált benne olyat, ami ellentmondana a szemétszedésnek.

Szerdán reggel édesanyjával és még egy segítővel nekiálltak a szemétszedésnek, de a rendőrök 10 perc múlva megérkeztek és felszólították őket, hogy hagyják abba az utca takarítását. A rendőrök úgy érveltek, hogy saját lakása előtt mindenkinek joga van összeszedni a szemetet, viszont szervezett akcióban nem vehetnek részt, mert kijárási korlátozás van.

Szilvia szerint viszont ők minden szabályt betartottak, kesztyűben, maszkban szedték a szemetet, egymástól másfél méteres távolságban. Szilvia elmondta a rendőröknek, hogy a jogszabály megengedi a szabadidős célú gyalogos közlekedést külterületen, valamint a települések belterületén, ezért úgy gondolja, hogy ha sétálás közben néha lehajol a szemétért, akkor azzal nem szegi meg a rendeletet.

A rendőrök viszont ezt másképpen gondolták, Szilviát betették egy a járőrkocsiba és beszállították az őrsre, majd 40 perc után egy határozatot nyomtak a kezébe, melyben az állt, hogy

200 ezer forint bírságot kell kifizetnie, "a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megsértése szabálysértést".

Szilvia az Indexnek azt mondta: a 200 ezer forintos bírságot nem akarja, és ha akarná se tudná kifizetni.

kiemelt képünk illusztráció; forrás: Afp


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!