Egy megözvegyült asszony több mint másfél év után tudta az elhunyt férje nevén lévő gázórát a sajátjára íratni, közben pedig brutális túlfizetésbe sodródott.


A valós gázfogyasztáshoz képest 2,6 millió forinttal többet szedett be az MVM egy megözvegyült asszonytól, akivel szemben sokáig furcsa feltételeket szabott a szolgáltató a pénzvisszafizetés teljesítéséhez – írja a 24.hu.

Az asszony férje tavaly áprilisban halt meg, a nyaralójuk gázórája pedig az elhunyt házastárs nevén volt. Az hét alkalommal, személyesen és online is megpróbálta átíratni a gázórát a saját nevére, de rendre falakba ütközött.

Közben nem volt gázóra-leolvasás, és mivel szerződés híján nem volt ügyintézési joga, diktálni sem tudott. Elhunyt férjének valószínűleg online küldték a számlákat, illetve fizetési felszólítók érkeztek levélben az ingatlan postaládájába.

Biztos volt benne, hogy jelentős túlfizetése lesz, mert férje halála után az ingatlan nagyrészt lakatlan volt. A havi gázszámla azért emelkedett ilyen mértékben, mert tavaly augusztustól csak átlagfogyasztás alatt (gáznál havi 144 köbméter) jár a rezsicsökkentett ár, felette piaci árat (ami hétszer akkora, mint a rezsicsökkentett) kell fizetni a földgázért. A korábbi részszámlák szerint átlagosan nagyjából havi 440 köbmétert használtak el a nyaralóban.

Az özvegy nem értette, miért kíváncsi a gázszolgáltató az ő bankszámlakivonataira, így az azokon szereplő költéseire, jövedelmeire, hiszen az MVM pontosan látja, milyen bankszámlaszámról érkeztek az utalások. Emellett a temetési számla bemutatását is kérték tőle, amit az özvegy szintén nem értett, az eljárásból pedig hiányolta a segítőkészséget és az együttérzést. Ezért e-mailben panaszt tett az MVM-nél. A szolgáltató válaszlevelében elismerte a 2,6 millió forintos túlfizetést, de a pénz visszafizetését a hagyatéki végzés másolatához, valamint a haláleset utáni csekkes és átutalási bizonylatok bemutatásához kötötte.

Az MVM a 24.hu megkeresésére azt írta, aktív szerződésnél az éves elszámolás után automatikusan kezdeményezik a visszafizetést, ha a folyószámla egyenlege 3000 forint feletti túlfizetést mutat, és az ügyfél nem kérte a túlfizetés elszámolását a következő számlában. Ha megszűnik egy egyetemes szolgáltatási szerződés, a záró elszámoló számla kiállítása után szintén egyedi ügyfélmegkeresés nélkül automatikusan küldik vissza a túlfizetés összegét a szerződő félnek.

Amennyiben igazoltan az MVM tudomására jut, hogy ügyfele elhunyt, úgy a pénzügyi elszámolás a jogosultság hitelt érdemlő igazolása alapján történik. Az elhalálozás után keletkezett túlfizetést a befizetést igazoló dokumentumok alapján fizetik vissza. Az MVM azt nem részletezte, hogy mi számít „befizetést igazoló dokumentumnak”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!