Összesen 17 zabkását tesztelt nemrég a Nébih, az eredményekről pedig be is számoltak a honlapjukon. Azt írják, hogy 12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr zabkása komplex ellenőrzését végezték el, és a szakemberek biztonsági és minőségi szempontok szerint is vizsgálták, majd értékelték a termékeket.


Azt írták, hogy

a biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkása DON mikotoxin szennyezettség miatt.

Itt azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket, és a vállalkozások – együttműködve a hatósággal – az előírt teendőknek maradéktalanul eleget tettek.

A mikrobiológiai és a növényvédőszerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett a szénhidrát-, a zsír-, és a fehérjetartalom, az édesítőszer-, valamint az ásványi anyag mérését is levégezték. A termékek megfeleltek az előírásoknak, valamint a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak.

Gond volt viszont a garantált gluténmentességgel. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy hogyan ismerheted fel, hogy lisztérzékeny, vagyis gluténérzékeny vagy, és mi a teendőd. Arról is, hogyan vásárolj, ha allergiás vagy ételérzékeny vagy.

Bár zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát, van, aki érzékeny lehet rá. Ráadásul a zabbal készült termék az előállítás vagy a csomagolás során búzával, árpával illetve rozzsal könnyen szennyeződhet, amit a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálataink is igazoltak.

Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük.

Ezúttal is számos gond akadt a termékek jelölésével. A szakemberek kifogásolták az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését is. Egy zabkásánál a magyar nyelvű jelölésen felültetett tápértékadatok eltértek az ún. termékspecifikációban szereplő és a német nyelvű jelölésen feltüntetett értékektől.

A további információkért és a videóért, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!