Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról - jelentette ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője egy sajtótájékoztatón.


A H-UNCOVER szűrővizsgálat-sorozat segíthet abban, hogy az ország fertőzöttségét megállapíthassák, és ehhez igazítva tanácsokat adjanak a gazdaság újraindítására, valamint a kijárási korlátozások enyhítésére. A kutatásban a Semmelweis Egyetemen kívül részt vesz a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is.

A szűrővizsgálatok május 1-jén indulnak, a Központi Statisztikai Hivatal összesen 17778 embert választott ki a kutatásra, akiket telefonon, levélben vagy ügyfélkapun keresztül értesítenek. A minta reprezentatív Magyarország lakosságára, ezért nagyon fontos, hogy mindenki adjon választ arra, szeretne-e részt venni a felmérésben. Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kifejtette, hogy csak a kiválasztott emberek tesztjeit fogják figyelembe venni, mivel bárki más adatai rontanák a reprezentativitást.

A mintavétel kétféle módszerrel történik majd: a PCR tesztekhez orr- és garatmintát vesznek, és lesz vérvétel is, ami arra ad lehetőséget, hogy a későbbiekben vérsavóból kvantitatív méréseket végezzenek az antitestek és az immunitás kimutatására. A vizsgálatban résztvevők egy rövid kérdőívet is kapnak.

A vizsgálatokat a járvány alatt két alkalommal akarják megismételni, egy hónap eltéréssel, hogy nyomon tudják követni a fertőzést. A lakosság részvétele önkéntes és ingyenes, de nagyon fontos, hogy minél többen megjelenjenek, hiszen a szakértők így kapnak minél pontosabb képet a járványról.

Merkely elmondta, hogy a 17778 kiválasztott ember nagyjából 70 százalékára számítanak, ezt erősítik meg korábbi közvélemény-kutatások is. Ez 11200 embert jelent. A 24.hu kérdésére kifejtette, hogy a résztvevők számát folyamatosan monitorozzák majd, és időarányosan nézik, hol tartanak, ha pedig kell, még több erőforrást mozgósítanak annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a kutatásban. Az egyetemek számára még egy kis versenyt is hirdettek: ha a közvéleménykutatás által meghatározott érték fölé kerülnek, azt értékelni fogják.

Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense elmondta, hogy a PCR-teszteket használó kutatás segítségével azt is meg tudják majd állapítani, hogy mennyire megbízhatóak a piacon lévő gyorstesztek.

Cikkünk folyamatosan frissül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!