Még 2017-ben ismerte el az Apple, hogy valóban lassulnak az iPhone-ok egy operációsrendszer-frissítés (iOS 10.2.1) után. A vállalat álláspontja szerint ezzel meghosszabbították a készülékek élettartamát, a felhasználók közül viszont sokan új telefonokat vásároltak, hogy a korábbihoz hasonló teljesítményt elérjék, írja a HVG.

A céget végül beperelték azok az amerikai felhasználók, akik 2017. december 21. előtt használták az iPhone 6, iPhone 7 és az eredeti iPhone SE telefonokat. A csoportos per résztvevőinek még március elején peren kívüli egyezséget ajánlott az Apple, bár továbbra is fenntartották, hogy jogilag nem követtek el semmi kifogásolhatót.

Az ügyben eljáró szövetségi bíró most méltányosnak, ésszerűnek és megfelelőnek találta a megállapodásban szereplő félmilliárd dolláros, azaz több mint 160 milliárd forintos összeget.

A lap azt írja, hogy ugyan ez elsőre jól hangzik, de az ügyvédi költségek levonása után ez a per résztvevőinek fejenként átlagosan 25 dolláros (8000 forint) kártérítést jelent. A végleges jóváhagyás decemberig is késhet a koronavírus-járvány miatt, így az is előfordulhat, hogy csak jövőre kapják meg a pénzt a károsultak.

Az Apple az ügy kirobbanásakor elnézést kért a elhasználóktól és egy 29 dolláros (9300 forint) akkumulátorcserét ajánlott fel a károsultaknak.

hirdetés



hirdetés