Magyarországra akarák toloncolni a hatóságok egy kanadai magyar házaspár nevelt lányát Kanadából - írja a hvg.hu a Globalnews.co alapján.

Rádi László és felesége, Rádi Viktória tíz éve törvényes gyámja a 16 éves Toris Kittinek. A lány Rádi Viktória testvére, és Magyarországon született, de 2016 óta a kanadai Okotoksban él a gyámszüleivel.

"Hétfőn két levelet is kaptak a bevándorlási hatóságtól, amelyekben arról tájékoztatták őket,

hirdetés

hogy elutasították a lány ideiglenes tartózkodási és a tanulói vízum iránti kérelmét is, és közölték velük, hogy nem tartózkodhat tovább az országban"

- írja a hvg.hu.

Rádi László Globalnews-nak azt nyilatkozta, hogy nem tudják, mit tehetnének, szerinte semmi sem indolkolja a döntést.

Rádi Viktória pedig elmondta, hogy mind a kanadai, mind a magyar hatóságok szerint is ő Kitti gyámja, mégis azt akarják, hogy egy olyan országba küldje, ahol senkije nincs. A riportból az is kiderült, hogy Kitti anyjával nem tartják a kapcsolatot, illetve hogy a házaspár számára Kitti olyan, mintha a lányuk lenne.

Okotoks family faces child's deportation | Watch News Videos Online

Watch Okotoks family faces child's deportation Video Online, on GlobalNews.ca

Rádiék John Barlow parlamenti képviselőt is megkeresték, aki értetlenül áll az ügy előtt. Azt mondta, hogy a pár nem terhelik a kanadai szociális ellátórendszert, sikeres vállalkozásuk van, Kitti pedig iskolába jár.

Barlow csütörtökön felvette a kapcsolatot a bevándorlási miniszterrel és arra kérte, hogy segítsen nekik az ügyben. A kanadai határőrizeti szervek egyelőre nem nyilatkoztak a Globalnewsnak. A lap szerint a lány most csak egyet tehet: vár.