Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nem árt, ha tudod, mik a legjobb módszerek a megfázás vagy az influenza kezelésére.

1. Az influenza megelőzése érdekében ajánlott az évenkénti védőoltás, különösen gyerekeknek, időseknek, vagy azoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek (elsősorban szív- és tüdőbetegségek esetében). Az egészséges embereknek is ajánlott a védőoltás, ideális esetben november környékén.

2. Magas vérnyomás esetén legyünk nagyon óvatosak a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel (ibuprofen, diklofenak, coxibi, naproxen) és az orrdugulást csökkentő szerekkel, mert ezek növelik a vérnyomást.

3. Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra, sok zöldséggel és gyümölccsel. A vitaminokban gazdag természetes ételek segítenek a gyors gyógyulásban.

4. A hidratáció az egyik legfontosabb dolog influenza esetén. Igyál sok vizet, teát, és lehetőleg kerüld a cukor fogyasztását. A levesek is rendkívül jól hidratálnak. A tyúkhúsleves csodálatos jótékony hatása is ebben rejlik.

5. Azok a betegek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek és kezelést kapnak, folytassák ezt a kezelést, és legyenek óvatosak a megfázásra, influenzára szedett gyógyszerekkel. Például a szívbetegségre szedett gyógyszeres kezelés megszakítása drámai következményekkel járhat.

6. Ne szedjünk antibiotikumot, mert az hatástalan a megfázást és influenzát okozó vírusok ellen.

7. A láz csillapítására használhatunk paracetamolt, ibuprofent vagy algocalmint. De ne keverjük ezeket a gyógyszereket saját belátásunk szerint. Kisgyerekeknek ne adjunk ibuprofent és paracetamolt vegyesen, hanem váltsunk egyikről a másikra, ha nem tapasztaljuk az elvárt hatást.

8. A köhögés a test védekező mechanizmusa. A köhögés elősegíti a nyálkahártyán levő idegen anyagok eltávolítását. Szükség esetén vehetünk be köhögéscsillapító tablettákat vagy szirupokat, de nem túl nagy mennyiségben.

9. Vigyázzunk a gyógyszerek kombinálásával. Ha klasszikus 500 mg-os paracetamol tablettát szedünk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a vízben oldódó por alapú készítmények is ezt tartalmaznak. Soha ne haladjuk meg a 3-4 grammot naponta, és csak néhány napig szedjük a gyógyszert. Az 500 mg-os tablettából 4-6 óránként vehetünk be egyet.

10. A homeopátiás készítmények hatékonyságát nem igazolja egyetlen tanulmány sem, ezért nem javasoljuk ezek alkalmazását.

11. Léteznek gyors tesztek az influenzavírusok kimutatására, ezeknek használata ajánlott, különösen gyerekeknél.

12. Gyerekek, idős emberek és olyan emberek esetében, akik valamilyen más betegségben is szenvednek, az influenzát a legnagyobb komolysággal kell kezelni. Ajánlott orvoshoz fordulni. A H3N2 A típusú influenzavírus több mint 60 áldozatot szedett egyetlen szezonban csak az Egyesült Államokban.

13. A magas láz, hidegrázás, fáradtság (gyengeség), intenzív izomfájdalom mind az influenza tünetei. Figyeljünk oda a kockázatos influenzavírusokra. De átlagos esetben a fent említett intézkedések (lázcsökkentés, vitaminokban gazdag ételek, hidratálás) a sok pihenés és a másoktól való lehető legnagyobb elszigetelődés, elegendőek a helyes kezeléshez.

14. Használhatunk párásítót vagy sóoldatot az orr nyálkahártyájának tisztításához. Gargalizálhatunk is sós oldattal.

15. Fontos, hogy kerüljük azokat, akik már megbetegedtek (ez a módszer nem tökéletes, ugyanis néhány ember egészséges, tünetmentes lehet, de hordozhatja a vírust). A kézmosás is fontos szerepet játszik a vírusok terjedésének korlátozásában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!