A Miniszterelnöki Kabinetiroda idén tavasszal is osztott pályázat nélküli, egyedi civil támogatásokat. Számos szervezet munkáját tartotta kiemelten támogatandónak.


15 millió forint támogatást kapott a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától - szúrta ki a 444.hu.

A K-Monitor bejegyzése szerint:

"Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája idén tavasszal is osztott pályázat nélküli, egyedi civil támogatásokat. Többek közt az alábbi szervezetek munkáját tartotta kiemelten támogatandónak a "kiemelt társadalmi kapcsolatokért" is felelős tárca:

- Újbudai Fideszes szatellitszervezetek: FICSAK 11 (20MFt), Összefogás XI. Sportegyesület (20MFt), Mindennapok Női Szemmel (25MFt), Gazdagréti Összefogás (20MFt), Zöld Követ (20MFt). Ezekről a G7.hu mutatta be a politikai kapcsolataikat (bit.ly/441CKq5), több Király Nórához kötődik, aki az MTV rendszeres civil szereplője, de 2014-től Fidesz alpolgármester volt Újbudán.

- Vidéki NER szatellitszervezetek: Heves Megyei Média Mecenatúra (10MFt), Jövő-Kép Alapítvány (5MFt), Szentendre Barátai Egyesület (20MFt), Eger Sikeréért Egyesület (20MFt).

- Magyar Sportújságírók Szövetsége (8MFt): Szöllősi György kormánypárti sportújságíró házi szervezete.

- Team Flex Gym Sportegyesület (10MFt): I. kerületi, Márvány utcai edzőterem.

- Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány (15MFt): Vejkey Imre KDNP politikus által alapított szervezet, ami többek között parlamenti imareggeliket szervez.

Ezekkel az egyedi támogatásokkal nemcsak a nyilvánvaló politikai kötődés a baj, hanem az is, hogy nem kötődnek a minisztérium közfeladataihoz, nem világos, mi az a kiemelt, országos közcél, amit szolgálnak, a korábban részletesebben megismert esetek alapján a teljesülés és a vállalt célok elérése nincsenek kellően körülbástyásva és ellenőrizve, ezek következményeként pedig egyes politikusok egyedi kezdeményezésére, saját klientúrájuk számára férhetőek csak hozzá, nem pedig nyílt pályázatokon, érdemalapon osztják őket. Ezzel a civil szféra politikai irányba állításához járulnak hozzá. A kormányt elvben ellenőrző Parlamenthez kötődő csoportok kormányzati támogatása különösen nem elegáns" - írja a K-Monitor a közösségi oldalán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!