Az üzletet elnyerő hét magántőkealapból egy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. Az összegben, amit a 35 év alatt kap a konzorcium az adófizetőktől, még nincsen benne sem az áfa, sem az infláció.


15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét – írja a Szabad Európa, miután megszerezték az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit. Hozzáteszik:

A 2021-ben kiírt pályázaton a kormány 35 évre adta koncesszióba az autópálya- és gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét egy magáncégek alkotta konzorciumnak. A Themis Magántőkealap vezette konzorcium által alapított koncessziós társaság, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF).

A lap azt írja, több mint egy évig pereskedtek a Nemzeti Koncessziós Irodával, mire a nyilvános szerződés mellékleteit is elolvashatták. Azt már korábban kiderült, hogy a nyertes konzorcium összesen hét magántőkealapból áll. Ami most kiderült, hogy ezek közül Szíjj László a tulajdonosa a Themis, a Via, a Vesta és a Cronus magántőkealapnak, Mészáros Lőrincé pedig a Konzum PE, az Opus New Way és az Opus Bridge magántőkealap.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!