A legtöbb pedagógus úgy érzi, hogy a portfólió nem valós teljesítményt mér, aránytalanul sok munkával jár és a bérezés sem lesz szignifikánsan több tőle.


Ez év november 25-éig minden tanárnak meg kell írnia és fel kell töltenie pedagógusportfólióját, amit még 2013-ban rendelt el az akkor Hoffmann Rózsa vezette oktatási kormányzat. Eddig 12 ezren nem tettek ennek eleget, ami a pedagógustársadalom közel 10 százaléka.

Az Oktatási Hivatal (OH) szerint „az egyik legfontosabb oktatáspolitikai cél, hogy a pedagógushivatást a legrátermettebb, legtehetségesebb emberek válasszák, és a már gyakorló eredményes pedagógusok a pályán maradjanak”. A 24.hu-nak nyilatkozó tanárok ugyanakkor máshogy látják a helyzetet.

„Nagyon szeretek tanítani, de nem vagyok hajlandó portfóliót írni akkor sem, ha emiatt elbocsátanak” – mondta mondta egy fővárosi iskola pedagógusa, aki hozzátette: ő saját magának, a diákjainak és a szülőknek akar megfelelni, nem a tankerületnek vagy a Belügyminisztériumnak. Az ő iskolájában vele együtt húsz pedagógus utasítja el a portfólió megírását.

„A pedagógus előmeneteli rendszer 2013-as bevezetésétől kezdve a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógusok közül 12 ezer pedagógusnak kell Pedagógus II. minősítési eljárásban részt vennie” – árulta el a hiányzó minősítések pontos számát a portálnak az OH. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megdöbbent a számokon.

„Ez nagyon sok, a tanárok közel tíz százalékát jelenti.

– mondta el Totyik Tamás, a szervezet alelnöke.

A 24.hu szerint több oka van, hogy valaki halogatta a portfólió megírását:

  • hiába lépnének be a Pedagógus II fokozatba, ezáltal pedig magasabb fizetési kategóriába, az alapilletmények befagyasztása miatt nem, vagy csak alig emelkedne a fizetésük;
  • túl bürokratikus az előmeneteli rendszer, legalább egy-két hónapos munka a portfólió elkészítése, amit munkaidőn túl kellene elkészíteni;
  • a pedagógusokat érdemeiktől függetlenül a Pedagógus I. fokozatba soroltak, amit sokan zokon vettek, hiszen egyébként a Pedagógus II.-be lépés feltétele hat év pályán töltött idő;
  • és vannak, akik arra számítanak, hogy végül eltörlik a minősítési eljárást.

A minősítési eljárás 2013-as létrehozásakor még viszonylag csábító lehetett bekerülni a Pedagógus II. fokozatba, ám miután az eredetileg a minimálbérhez kötött pedagógus alapilletményt befagyasztották a 2014-es minimálbéren (101 500 forint). Ez az alapilletmény már régóta nem éri el a garantált bérminimum szintjét, ezért egyre több tanár fizetését kell a garantált bérminimumhoz igazítva kiegészíteni – írja a lap. Egy 15-17 éve pályán levő, főiskolai végzettségű tanár illetménye ugyanúgy bruttó 391 ezer forint marad Pedagógus II. fokozatban, mint Pedagógus I. fokozatban, hosszabb tanári pálya esetén is csak pár tízezer forinttal kaphatnak többet.

amit munkaidőn túl kellene elkészíteni az amúgy is leterhelt tanároknak, ráadásul inkább egy bürokratikus kényszernek éreznek, mintsem a teljesítményük valós mérésének” – nyilatkozta Totyik Tamás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!