Minden nap sok ismerős dolgot használunk, és meggyőződésünk, hogy minden részletüket ismerve helyesen használjuk őket, de ez nem mindig van így. Néha még a legtöbbet használt dolgoknak is van egy olyan rejtett részlete vagy funkciója, amit egyikünk sem ismert.

Íme néhány ezek közül:

Záró mechanizmus a farmerek cipzárján

Bizonyára észrevehetted már, hogy egyes cipzárok könnyedén lecsúsznak, míg mások erőlködés hatására is csak alig. Ez nem véletlen: a szögletes fülű cipzárokban ugyanis olyan záró mechanizmus található, ami csak a cipzár fülét felemelve, arra erőt kifejtve old ki.

Zseblámpa az okostelefonokon


Emlékszel még a Lumos Maxima varázslatra Harry Potterből? Kiderült, hogy a Google hangsegéd segítségével hasonló varázstrükkre lehetünk képesek, csak egyszerűen ki kell mondani ezt az igét, és a zseblámpa felkapcsol. Ha le szeretnénk kapcsolni a zseblámpát, csak annyit kell mondanunk, hogy "Nox". Ezen a linken elolvashatjátok, mi szükséges ehhez a trükkhöz.

Kis zsebek a kabátokon

Valószínűleg észrevetted már, hogy néhány férfi zakónak két zsebe is van egymás fölött. Az egyik közelebb a combhoz, a másik pedig közvetlenül afölött. A felső kis zsebet "váltózsebnek" nevezik.

Az ilyen zakók Angliában jelentek meg először, amikor a lovaskocsival történő közlekedés népszerűvé vált az urak között. A férfiak így a kis zsebekben tudták tárolni a jegyeket és a váltópénzt, amiket praktikus módon, a zakó kigombolása nélkül tudtak elérni.

Fedél az eldobható poharakon.

Azon túl, hogy megakadályozzák az italok kiömlését, a műanyag fedeleknek van egy kevésbé ismert funkciójuk is: poháralátétként is szolgálnak. Ez praktikus tud lenni, ha szívószál nélkül isszuk az italt, máskülönben a folyadék az asztalra csurogna.

Alkoholos filc

Az alkoholos filcek valójában nem olyan időtállóak, mint amilyennek tűnnek, ezért ha véletlenül ilyen tollal írunk a táblára, akkor nem kell kétségbe esnünk: egyszerűen át kell írni a szöveget egy szövegkiemelő segítségével, a szövegkiemelőkben ugyanis egy olyan anyag található, mely feloldja az alkoholos filceket is, így ezután sokkal könnyebb lesz megtisztítani a táblát.

Só- és borsszóró

Előfordul, hogy a só vagy bors alig akar kijönni a tartályból, bárhogy is rázzuk őket. A közelmúltban az internetezők felfedeztek egy trükköt, amivel ilyen helyzetben is könnyen kinyerhető a tartalmuk: egyszerűen csak össze kell dörzsölni a tartók recés alját, így ha például a sószóró van alul, akkor a borsszóró alját a sószóró aljához dörzsölve intenzívebb sószórást idézhetünk elő.

Lyukak a borotvapengéken

A legelső borotvapengét Gillett gyártotta 1903-ban. Nagyon vékony, kétélű penge volt. Annak érdekében, hogy a penge jól illeszkedjen a borotvára, át kellett csavarni rajta egy csavart - ezért különböző réseket hoztak létre a közepén.

USB-portok a MacBook-okon

A modern MacBook-ok USB portjai ötletesebbek, mint amilyennek látszanak. A tervezők ugyanis úgy alakították ki őket, hogy mindegyik port közvetlenül a fölötte található billentyű sor végén helyezkedik el, így nem kell vakon tapogatózni ahhoz, hogy megtaláljuk, hol is található pontosan a nyílás.

Mikrohullámú teljesítmény

Gyakran előfordul, hogy melegítés után annyira felforrósodik az étel a mikróban, hogy szinte lehetetlen enni. Ez azért van, mert a legtöbben maximális teljesítményen használják a készülékeket. Csökkentsük a mikrók teljesítményét és növeljük a felmelegedési időt - ettől az ételek ideális hőmérsékletűek lesznek.

Saláta a szendvicsekben

Tekerj egy salátalevelet a szendvicsedbe vagy hamburgeredbe tett összetevők köré, ezzel megakadályozhatod azt az idegesítő problémát, hogy amíg az egyik oldalon beleharapsz, addig a másik oldalon kipotyognak az összetevők.

Zenehallgatás közben lejátszott reklámok

Sokaknak ismerős valószínűleg az a bosszantó pillanat, amikor a kedvenc zeneszámok közben bejön néhány reklám, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy ezek a reklámok jelentősen csökkenthetőek, már ha iPhone készülékünk van.

Ehhez csak annyi a teendő, hogy:

  1. Lépj a "Beállítások" → "Adatvédelem" menübe.
  2. A lista alján válaszd ki a "Hirdetés" részt.
  3. Aktiváld a "Limit tracking" opciót.

Piros foltok a tojásban

Sokan úgy gondolják, hogy a tojásban lévő vörös foltok a fejletlen embrió maradványai, erre azonban nagyon kicsi az esély, mivel kizárólag megtermékenyítetlen tojások kerülnek a boltok polcaira. A jelenséget sokkal inkább az okozza, hogy a tojások formálódása közben a sárgáját apró erek tartják és ezek a tojásrakáskor néha felrobbannak, ezáltal pedig vér kerül a tojásba. Így jönnek létre ezek a vörös foltok, amik egyébként teljesen ártalmatlanok, csak el kell távolítani őket főzés előtt.

Forrás: liked.hu

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!