Nettó 1 milliard 181 millió forintos megbízást kaptak Balásy Gyula ügynökségei a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivataltól: a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. a Családbarát Magyarország 2019 intergrált médiaügynökségi feladatait látják el az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára - tudta meg a 24.hu. Az összegnek mindössze 1 százaléka opciós tétel, tehát a tárcának 1 milliárd 169 millió forintot mindenképpen el kell költenie a Balásy-vállalkozásoknál.

A szerződés (amelyet pdf-ben itt talál), azt is kiköti, hogy:

  • a keretöszeg legfeljebb 40 százaléka, 472,4 millió forint áfa mehet el olyan előkészítési feladatokra, mint a kutatás vagy a startégiai tervezés és tanácsadás.
  • legalább a keretösszeg 60 százalékát, azaz minimum 708,7 millió forint áfát kell költeni médiatervezésre- és vásárlásra - ez gyakorlatiag print, online, televíziós és rádiós hirdetéseket, akár óriásplakátokat jelent.

Tavaly részletesen bemutattuk, hogyan ömlik a közpénz az akkor még Mészáros Lőrinc, Schmidt Mária és Habony Árpád kezében lévő, azóta nagyrészt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba szervezett cégekhez.

Tavaly a kormány milliárdokat költött a Családok Évére, amiről sok érintett nem is tudott. A szerződés alapján idén ugyanezt a mintát követik, ezúttal a fókusz a családvédelmi akcióterven lesz. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy januári konferencián arról beszélt, hogy a családok éve után is tovább erősödhet a családbarát Magyarország, a lendület tovább tart.


A Családbarát Magyarország 2019 szinte apró falatnak tűnik ahhoz a 10 milliárd forintos munkához képest, amiről alig egy hete számoltunk be. Balásy Gyula cégei idén már kétszer kaptak 10 milliárdos megbízást a kormány kék plakátkampányának folytatására vagy egy új indítására. A bizonytalanságot az okozza, hogy az óriási összegek ellenére az NKH nem ad pontos tájékoztatást arról, melyik megbízás melyik tájékoztató akciójukra vonatkozik.

Újabb 10 milliárdot tolnak Rogánék a plakátkampányolásba

Idén ez már a második 10 milliárdos keretmegbízás Balásy Gyula cégeinek.

A G7 pedig azt is kiszámolta, hogy január óta napi 100 millió forintba kerül a plakátolás a költségvetésnek.

2015 óta minden tendert központosítva, NKH-n keresztül bonyolítanak. A hivatal kiír egyetlen nagy keretszerződést, majd ennek nyertesei között versenyeztetik azután a konkrét munkákat. Így történt ez a jelenleg is érvényben lévő, 2018 júniusában megkötött, összesen 75 milliárd forintos mozgásterű (25 milliárdos alap, ami kétszer újratölthető) megállapodással is, a befutók pedig a Balásy-Csetényi-Kuna hármas érdekeltségei lettek. Az amúgy sem éles versenyhelyzet is eltűnt, amikor tavaly kiderült, hogy Kuna Tibor és Csetényi Csaba érdekeltségeivel szerződést bontott az NKH, így a megbízásokat egytől egyig Balásy Gyula ügynökségei kapják.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!