Maria Branyas 1907. márciusában született San Franciscóban, ahol az apja újságíróként dolgozott. Éltek New Orleansban is, aztán hazautaztak Spanyolországba, bár apja a hajóút közben meghalt TBC-ben, holttestét a tengerbe dobták.


Maria aztán számos katalán városban élt, született három gyereke, tizenegy unokája és 13 dédunokája; túlélte az első világháborút, az ötvenmillió áldozatot követelő spanyolnáthát, a spanyol polgárháborút és a második világháborút. És most már a koronavírust is.

Amint az a Daily Mail cikkéből kiderül, a járvány megjelent az Olot városában található Santa María del Tura idősotthonban, ahol Maria Branyas két évtizede él; az intézmény 17 lakója bele is halt a koronavírus szövődményeibe. Maria azonban, bár szintén pozitív lett a tesztje, gyakorlatilag tünetmentesen esett át a betegségen, pedig még egy húgyúti fertőzést is összeszedett közben.

Branyas extrém kora mellett azért is volt veszélyeztetett, mert az adatok szerint a koronavírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokban élt.

Már több százévesnél idősebb ember is túlélte a betegséget, de ő az egyetlen "szupercentenárius", azaz 110 év feletti, aki legyőzte - azaz minden bizonnyal ő a járvány legidősebb túlélője a világon.

Maria Branyas lánya, Rosa Moret korábban a Twitteren csinált egy profilt édesanyjának, aki itt például a 113 születésnapján látható.

Avui compleixo 113 anys

"Com fer-vos saber que sempre hi ha temps? Com fer-vos saber que ningú estableix normes, excepte la vida?" (Mario Benedetti) pic.twitter.com/vFxgMAZ8nG

- Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) March 4, 2020

Koronavírus - Még több hír a témában


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!