A legendás szemüvegéről ismert egykori belső építész kilenc elnökkel is együtt dolgozott, férjével igazi textilbirodalmat építettek fel.


Meghalt Iris Apfel, az extravagáns szemüvegéről és extrém ruháiról ismert amerikai divatikon – derült ki Instagram-oldaláról. A divattervező 102 éves volt.

Iris Apfel túlméretezett, fekete keretes szemüvegén keresztül egy évszázadon át egy olyan nő magabiztosságával mérte végig a világot, aki elutasította a konvenciót, és mindenkinek saját stílusát választotta – írja róla a CNN.

Az eredetileg belső építésznek készült Apfel Iris Barrel néven született a New York-i Queensben 1921-ben. Már gyermekkorától kezdve a város régiségboltjait járta, ahol antikvitásokat vásárolt, s ezekkel alapozta meg a világ minden tájáról származó ékszergyűjteményét – írja Wikipédia-oldala.

Amivel foglalkozom, azt mindig teljes szenvedéllyel csinálom. „Szívemet-lelkemet beleteszem, ez táplál engem. Addig tolom magam, amíg már nem bírom, majd újra visszajövök még többért” – nyilatkozta magáról 2018-ban a CNN-nek.

1948-ban ment férjhez Carl Apfelhez, akivel két évvel később 1950-ben elindították az Old World Weavers textilipari céget, amelyet 1992-es nyugdíjba vonulásukig vezettek. Pályafutása során Iris Apfel számos dizájn-restaurációs projektben vett részt, többek között kilenc elnöknek is dolgozott a Fehér Házban: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan és Clinton is igénybe vette a cég szolgáltatását.

Iris Apfel a floridai Palm Beachen lévő otthonában halt meg – jelentette be hagyatékának kezelője, Stu Loeser.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!