A technológia és az orvostudomány folyamatosan fejlődik. Nem csak az eszközök, de a tudás is egyre fejlődik, így még biztonságosabbak és hatékonyabbak az orvosi beavatkozások.

Meglepő lehet, hogy milyen sokat változott ez a tudományág az elmúlt 100 évben. Nem is olyan régen az itt olvasható beavatkozásokat még alkalmasnak találta a közvélemény az emberek gyógyítására, pedig ma már teljesen őrültségnek tűnnek.

10. Lobotómia

Az 1940-es években a skizofrénia és a depresszió kezelésére pszichiáterek sokszor a lobotómiát alkalmaztak. A beavatkozás során két tűt szúrtak át a szemgödrökön, és bekalapálták őket az agyába. Ezzel károsítva az agyszövetet, különösen a személyiségért felelős frontális lebenyeket. Úgy vélték, hogy a homloklebeny részleges megsemmisítésével a különböző „rossz magatartásokat” meg lehet fékezni.

Antonio Egas Moniz, az eljárás kitalálója még Nobel-díjat is kapott 1949-ben. De a beavatkozás csupán a betegek 10%-án segített valójában. A legtöbben visszahúzódóak és kábultak lettek, vagyis személyiségük teljesen megváltozott. Csak az USA területén 40-50 ezer ember esett át lobotómián. A Szovjetunió 1950-ben betiltotta az eljárást, mert embertelennek tartották azt. Később pedig más országok is csatlakoztak a tilalomhoz. Sokan pedig azt követelték, hogy Moniztól vegyék vissza a Nobel-díját.

9. Radioaktív víz

Manapság próbáljuk kerülni a radioaktív sugárzást, de 100 évvel ezelőtt ez még egy új és izgalmas felfedezés volt. Ráadásul az orvostudomány úgy hitte, hogy egészséges is. Az emberek különböző radioaktív anyagokat hordtak és radioaktív vizet ittak, például a jó emésztés reményében.

Az 1890-as években például Eben Byers egy Radithor nevű vizet kezdett el fogyasztani az orvosa javaslatára, de az 1930-as évekre a férfinak több daganata alakult ki, koponyáján lyukak keletkeztek, és az álla leesett. A halálát követően kezdtek el rájönni az emberek arra, hogy a sugárzás káros lehet.

8. Heroin megfázás ellen

Az 1900-as évektől egészen 1950-es évekig a heroin egy vényre kapható gyógyszer volt, amit megfázások, köhögések és fájdalmak ellen írtak fel az orvosok. A Bayer még olyan heroinos köptetőt is forgalmazott, amelyet a gyereknek szántak, de egy idő után kiderült, hogy a szer függősékhez vezet, és betiltották azt.

7. Babaszirup

Az 1800-as évek közkedvelt gyógyszere volt „Mrs. Winslow nyugtató szirupja”, amelyet csecsemőknek írtak fel hasmenés és fájdalom ellen. A gyógyszer tényleg sikeresen csillapította a csecsemők fájdalmait: a babák sokkal kevesebbet sírtak a szirup lenyelését követően.

De miben rejlett a csoda? A szirup alkoholban feloldott morfiumot tartalmazott. A gyógyszert egészen az 1930-as évekig forgalmazták, és több csecsemő halálát okozhatta.

6. Ecstasy

A ’70-es években az MDMA, vagyis az ecstasy használata mellett több orvos is kiállt, akik pszichiátriai terápiák során alkalmazták a szert. Depressziót, autizmust, de még drogfüggőséget is kezeltek ezzel. Az orvosok úgy találták, hogy a terápiák alatt a zárkózottabb páciensek is meg tudtak nyílni a szer hatására. De az euforikus hatásai miatt a drog hamar az utcákon és bulikon kötött ki, így betiltották azt.

Az ecstasy orvosi alkalmazására ma is vannak tervek, például poszttraumás stresszben szenvedő katonákat szeretnének ezzel kezelni.

5. Cigaretta

A 20. század elején az emberek úgy hitték, hogy a dohányzás jót tesz az egészségnek. A dohányfüstöt az asztma ellenszerének vélték. Az 1920-as és '50-es évek között pedig sok reklám ábrázolt dohányzó orvosokat is, akik a cigaretta jótékony hatásaira hívták fel a figyelmet.

1953-ban három tudós írta meg egy publikációban, hogy a dohányzás összefügg a daganatos megbetegedésekkel, ami teljesen megváltoztatta a cigarettákról addig kialakult képet.

4. Metamfetamin a fogyásért

Az 1950-es években a kristálymet is segíthette a fogyókúrákat, hiszen több olyan pirula is volt a piacon, ami különböző metamfetaminokat tartalmazott. A népszerű szerről hamar kiderült, hogy függőséget okoz, ezért az 1970-es évektől kezdve Amerikában elkezdték szigorítani a metamfetamin orvosi alkalmazását.

3. Tömítés

Az 1930-as évektől egészen az 1950-es évekig a halálozások egyik fő oka a tuberkulózis volt. Az antibiotikumok még nem voltak elterjedtek akkoriban, és nem volt ellenszer a TBC-re. De egy beavatkozás segíthetett a betegeken. Ennek során a tüdő bordák mögötti részeit különböző anyagokkal töltötték fel: ásványi olaj, géz, paraffinviasz, gumi vagy állati zsír is kerülhetett a tüdőbe.

A beavatkozás után a tüdő összeesett, de az elmélet szerint ez segített a betegeken, mert idővel a szerv meggyógyította saját magát. A veszélyes procedúrát még gyerekeken is alkalmazták. A műtét rövid távon tényleg javította a betegek egészségi állapotát, de évtizedekkel később megannyi probléma léphetett fel a fertőzések miatt. A modern antibiotikumok megjelenésével az ’50-es évektől kezdve szerencsére már nem volt szükség ezekre a beavatkozásra.

2. Fülgyertya

A fülzsír eltávolítására használatos módszer nagyon népszerű volt, mert olcsó, akár otthon is és könnyen elvégezhető. A kezelés során egy gyertyát helyeztek a fülbe, majd a másik végét meggyújtották, így a negatív nyomástól a zsír kijött a fülből.

Egy kutatás viszont bebizonyította, hogy a kezelés nem hatásos, és sok ember szenvedett sérüléseket a forró viasztól. Ám az erről szóló tudományos cikk csak 1996-ban látott napvilágot, alig 20 éve még sokan hittek ebben a módszerben.

1. Cápaporc étrend-kiegészítők

Ha egy mondattal kellene ezt a módszer jellemezni, akkor azt mondhatnánk: A cápák nem kapnak rákot, ezért fogyasszunk cápákat! Az 1970-es és ’80-as években nagyon népszerű volt a rákos megbetegedések megelőzése érdekében cápaporcot fogyasztani. Ekkor jelentek meg ugyanis olyan tanulmányok, amelyek azt taglalták, hogy a cápákban ritkán alakul ki rákos daganat a porcaik felépítése miatt, amik megakadályozzák a tumorok növekedését.

Bár több mint 40 féle szer volt a piacon, több tucat kísérletezés után kiderült, hogy a cápaporc nem akadályozza meg a rákos daganatok kialakulását emberekben.

Forrás: Listverse



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!