Nagyot fordult a világ a Jobbik jelenlegi elnökével.


2012 novemberében hatalmas botrányt keltett Gyöngyösi Márton a Parlamentben. Az akkor szélsőjobboldalinak számító Jobbik képviselője felszólalásában arra szólította fel a kormányt, mérje fel, „az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Kijelentése annak idején addig és azóta sem látott egységbe kovácsolta a kormányt és az ellenzéket, akik közös tüntetést tartottak a politikus és szavai ellen a Kossuth téren. Az azóta a párt elnökévévé váló Gyöngyösi időközben hatalmas változáson ment át:

A politikus nem titkolt célja, hogy mérséklődött pártját az Európai Néppártba vigye be, és számos módon igyekszik bebizonyítani nézetei szelídülését. A nagykövetségi vacsoráról így nyilakozott:

„A napokban meghívást kaptam David Pressman amerikai nagykövettől egy nagykövet úr hite szerint megtartott, szűk körű Széder-vacsorára, amit örömmel fogadtam el. Nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt. Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén.”

A Jobbik a 2022-es választási vereség egyik legnagyobb vesztese volt. Jakab Péter volt pártelnök leváltása után jelenleg a párt a teljes lakosság és a biztos pártválasztók körében 2-3 százalékon áll.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!