Az új idők új értékeket és szokásokat hoznak magukkal. Például az, hogy mi számít megfelelő viselkedésnek folyamatosan változik. Az illemszokások tökéletesen tükrözik az adott korszakot. A középkori Franciaországban például szokás volt vacsoránál a kezeket a terítőbe törölni, a levest pedig a tányérból kortyolni. Manapság ennek láttán eléggé kikerekedne a szemünk.

A Bright Side összegyűjtött 10 olyan viselkedési normát, amelyek a múltban léteztek, ma viszont nagyon furcsák lennének.

1. Az esernyő színe

Egy brit író, Robert Louis Stevenson olyan elkötelezetten hitt az esernyő etikettben, hogy 1894-ben még egy tanulmányt is írt a témában, Az esernyők filozófiája címmel. Művében megfogalmazta, hogy ez a hétköznapi eszköz képes megmutatni a tulajdonosa társadalmi státuszát. Az esernyő anyaga pedig sokat mond a tulajdonos személyiségéről. Szerinte például selyem esernyőt csak képmutató emberek használnak.

2. Illetlenségnek számított sokáig beszélgetni.

A Viktoriánus korban szigorú szabályok határozták meg a beszélgetések megfelelő időtartamát. Az utcán összetalálkozó barátok csevegése nem lehetett hosszabb egy rövid üdvözlésnél, hogy ne hátráltassák egymást a dolgukban. A hosszabb beszélgetések helyszíne például egy park lehetett.

3. A párok csak bizonyos időben házasodhattak.

Szintén a Viktoriánus korban illegális volt délután esküdni. Ezt egy 1863-ban megjelent, illemszokásokról szóló könyv írja le, az okát azonban nem ismerteti.

4. Kozmetikumok helyett nyers hús

Napjainkban nagyon sokan próbálják megőrizni a természetes szépségüket, vagy fiatalabbnak tűnni a koruknál. Ehhez rengeteg különféle kozmetikumot használnak. A Viktoriánus korban egy darab nyers hús helyettesítette ezeket a termékeket. Úgy gondolták, hogy ha éjszakára az arcukon hagynak egy darab nyers húst, az fiatalos megjelenést kölcsönöz.

5. Tilos volt két kézzel megemelni a ruhát.

Ebben a korban a nők viselkedését nagyon sok szigorú szabály határozta meg. Például, amikor átkeltek az úton a jobb kezével kellett megemelnie a szoknyáját a bokája fölé. Vulgárisnak számított ezt két kézzel megtenni.

6. A szülők nem játszhattak a gyerekeikkel.

A XIX. század végén az anyák és a gyerekeik közötti kommunikáció teljesen más volt, mint napjainkban. Azt tanácsolták a nőknek, hogy ne mutassanak túl nagy szeretetet a gyermekük felé. 4, vagy 6 hónapos korig pedig nem játszhattak a gyerekekkel.

7. Elvárt volt mosolyogni egy telefonbeszélgetés során.

Manapság egy telefonhívás teljesen hétköznapi dolognak számít. A XX. század elején azonban igazi technikai csoda volt. Különös szabályokat is hoztak, hogy segítsék ennek a szokatlan készüléknek a használatát. Habár a beszélgető felek nem láthatták egymást, illetlenségnek számított, ha valaki nem mosolygott a beszélgetés ideje alatt.

8. Ajánlott volt nem olvasni, vagy beszélgetni a vonatokon.

Napjainkban egy vonatútra úgy tekintünk, mint remek lehetőségre, hogy befejezzük egy könyv olvasását. A Viktoriánus korban azonban azt tanácsolták a látássérülteknek, hogy ne olvassanak, a tüdőbetegeknek pedig, hogy ne beszéljenek a vonaton.

9. A cipő hossza meghatározta a viselője társadalmi helyzetét.

A középkorban a ruhák nagy jelentéssel bírtak, mivel kifejezhették velük a gazdagságot, és a felsőbbrendűséget. Emiatt Európában rengeteg szokatlan viselet is népszerűvé vált. Az egyik a hosszú, hegyesorrú férfi cipő volt. A hosszúsága megmutatta, hogy az adott személy hol áll a társadalmi ranglétrán. Minél hosszabb és hegyesebb volt a cipő orra, annál magasabb rangú a viselője.

10. Az emberek megjelenés alapján választhattak házastársat.

Mit szólnál, ha társadalmilag elfogadott szabályok alapján kellene kiválasztanod életed párját, nem pedig az érzéseid alapján. A Viktoriánus korban az éppen így működött. Egy vöröshajú ember például olyasvalakivel házasodhatott, akinek fekete haja volt. A túlsúlyos embereknek pedig vékony házastársat kellett keresniük.

Számodra melyik érdekesség volt a legmeglepőbb?

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!