Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ma már rengeteg lehetőség van felkészülni az anyaságra. Írott és elektronikus sajtó, szakkönyvek milliói, szakemberek segítsége, applikációk és letölthető programok állnak a kiscsaládok rendelkezésére, ahol lépésről lépésre nyomon követhető egy baba fejlődése és gondozása az embriótól a gyermekkorig. A legtöbben mégis elszúrják…

Íme a leggyakoribb 10 hiba, melyet a kismamák állandóan elkövetnek, és amelyeket egy gyerekorvos sose ajánlana a kisgyermekes családoknak.

1. Ujj a hazugcumi helyett

Egy gyerekorvos sosem hagyná, hogy a csecsemő az ujját szopva leljen megnyugvásra addig, míg létezik az anya melle és a hazugcumi. A kismamák azonban gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a tanácsot. Döntésük azért helytelen, mert az ujjáról a gyermek sok kórokozót juttat a szájába, nem beszélve a későbbi fogzási rendellenességekről és a leszokásról.

2. Nem olvassák el a használati utasítást, mielőtt beüzemelnék a gyerekülést

A CNN adatai szerint, a legtöbb szülő megvárja az utolsó pillanatot a babaülés megvásárlásával, ezért nem is foglalkozik azzal, hogy elolvassa a használati útmutatót, mielőtt még üzembe helyezné az eszközt. A gyerekorvosok szerint azonban létfontosságú lenne aprólékosan átböngészni azt a kis füzetet, a helyes és biztonságos beszerelés érdekében.

3. Puha matrac a gyermekágyban

Vissza az alváshoz néven, 1990-ben, a Gyerekorvosi Akadémia egy kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a szülők figyelmét, sose fektessék puha matracra a kisbabájukat. A kezdeményezés dacára mégis akadnak kismamák, akik még ma sem értik, miért nem egészséges a csecsemő számára a puha matrac, az orvosok pedig mindent elkövetnek, hogy tájékoztassák őket.

4. Az időbeosztás

A legtöbb kismama hajlamos túlértékelni a szabadidejét, amit majd az újszülöttje mellett egyébbel is eltölthet. Hiszen ha a filmekben ez lehetséges, akkor biztosan a való életben is így van. A gyerekorvosok azonban kihangsúlyozzák, ez nem igaz. Ha megszületik a kisbabád, az életed fenekestől elfordul, és alaposan át kell szervezd a napi teendőidet úgy, hogy most már az új családtag élvezzen elsőbbséget.

5. A kismamák úgy gondolják, mindenre képesek egyedül

Egyes anyukák hajlamosak túlvállalni magukat, és mindent ők maguk akarnak elvégezni a kisbabájuk körül, ezért meg is sértődnek, ha valaki segíteni szeretne. Úgy gondolják, csak ők tudják helyesen elvégezni a dolgokat. Egy jó gyerekgyógyász azonban tudja, hogy a két szülőnek csapatot kell alkotnia. Egyedül ugyanis nem tudsz mindent megcsinálni, bármennyire is erősködsz, hogy igen. Egy kismamának pihennie is kell, szóval eljön az idő, mikor hálás leszel azért a segítségért.

6. 2-3 óránál hosszabb időközönként táplálják a gyereket

Sok szülő örömmel hagyja a gyermekét 2-3 óránál is tovább aludni, mivel ki kell használni minden percét annak, ha a csecsemő végre alszik. A gyerekorvosok azonban ragaszkodnak hozzá, hogy a kisbabák legalább 2-3 óránként enni kapjanak, főként mivel a megszületésük után visszaesik a testsúlyuk. Csak akkor nem kell őket háborgatni az alvásban, ha megfelelően gyarapszanak. Ez viszont csak a második hónaptól kezdődően következik be.

7. Nem tartják be a tápszer megkeverésének előírásait

Mindig a csomagoláson feltüntetett lépések alapján kell megkészíteni a tejport, és azokat szigorúan be kell tartani, helyzettől függetlenül. A legtöbb szülő ugyanis nem méri ki helyesen az adagokat, és sokszor a hőmérséklettel is csal, ami nem jó. A tej így hol túl koncentrált, hol túl híg, és a kicsi nem jut mindig a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, ráadásul fennáll a fertőzés veszélye is, ami egy újszülöttnél akár végzetes is lehet.

8. Túlfűtött belterek

Számtalan esetben a szülők a maximumra tekerik a fűtést, hogy a csecsemő biztosan melegben legyen, amikor hazaér. Az újszülöttnek azonban nem kell a szaharai 50 fok, a gyerekorvosok szerint a legideálisabb számára a 20-21 Celsius fok. Érintésre a kisbaba bőrének mindig melegnek kell lennie, de a számunkra kellemes hómérséklet pontosan elegendő neki is.

9. Társaságba a kisbabával

A legtöbb szülő zavartalanul elviszi magával az újszülöttet a családi összejövetelekre, baráti találkozásokra, akár a téli időszakban, akár az influenza idején is. A gyerekgyógyászok határozottan ellenzik ezt: az első két hónapban ugyanis a csecsemőnek semmi keresnivalója nyilvános helyeken vagy társaságban. Az újszülött immunrendszere még kialakulóban van, és nem elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon a kórokozókkal és vírusokkal. Levegőre vinni kell, de nem tömegbe.

10. Sterilizálás

Egyes kismamák túlzásba esnek akkor is, ha a kisbabájuk eszközeinek (cumisüveg, hazugcumi, stb) fertőtlenítésére kerül sor. A fertőtlenítéssel a gyerekorvosok is egyetértenek, azt viszont kihangsúlyozzák, hogy nem szabad átlépni a határt a tiszta és a túlzásba vitt sterilizálás között. Az újszülöttnek ugyanis szüksége van arra, hogy kapcsolatba kerüljön bizonyos baktériumokkal, másképp sosem erősödne fel az immunrendszere.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!