Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Számos olyan tárgy van a háztartásban, amelyet általában kézzel szoktunk kimosni, pedig sokkal jobban megtisztulnának, ha a mosógépben mosnánk ki.

1. Kisállat nyakörv

Ha egy strapabíró műanyag nyakörve van a kutyának, akkor nyugodtan be lehet tenni a mosógépbe. Így sokkal jobban megtisztul, és ráadásul, még fertőtlenítjük is. Mosás előtt tegyük egy hálós műanyag zsákba, így biztosan nem megy tönkre, és nem is akad be a gépbe. Szárítsuk a napon.

2. Újrahasznosítható zacskók

Lehet, hogy soha nem gondoltunk arra, hogy az újrahasznosítható tasakokat kimossuk, pedig nagyon jól meg lehet tisztítani őket, ha a mosógépbe tesszük. Mind a nejlon, mind pedig a vászon zacskókat ki lehet mosni, csak ne használjunk magas hőfokot.

3. Kényesebb darabok

Ha van olyan, amit inkább kézzel szoktunk mosni, de épp nincs időnk rá, és megkockáztatnánk egy gépi mosást, akkor indítsunk el egy rövid kímélő programot. Vegyük figyelembe az anyag milyenségét, de általában jobb, ha nem használunk magas hőfokot.

4. Plüss állatok

A gyerekjátékok nagyon hamar összekoszolódnak, ezért ajánlott odafigyelni a tisztításukra. Azokat a gumi, és plüss játékokat nyugodtan betehetjük a mosógépbe, amelyek nem állnak több kisebb darabból. A legjobb, ha hideg vízzel mosunk, kímélőprogramon. Vigyázat, ha elem vagy akkumulátor van a játékban, azokat mindig távolítsuk el mosás előtt!

5. Baseball sapka

A legtöbb baseball sapka nyugodtan betehető a mosógépbe. Főleg az újabb fajták, hiszen ezeknek már rugalmasabb az anyaguk. Hideg vízzel, kímélőprogrammal mossuk, és a szabadban szárítsuk. A régebbi típusú baseball sapkákat nem ajánlott mosógépbe tenni, mivel ezekben van egy karton merevítő, ami össze fog gyűrődni az erős mosás hatására.

6. Sportcipők

A textilből készült sportcipőket ki lehet mosni a mosógépben, csak előtte a fűzőket távolítsuk el, és azokat külön, kézzel mossuk ki. Tegyünk egy kisebb szőnyeget is a cipők mellé, így nem rongálja meg annyira a mosógép.

7. Bőrcipők

Tegyük egy-egy mosózsákba a bőrcipőket, és így egyszerre akár 2-3 párat is ki tudunk mosni. Kímélőprogramon, hideg vízzel mossuk. A talpbetéteket mindig vegyük ki, és külön mossuk.

8. Zuhanyfüggönyök, ágyhuzatok

Tegyünk egy csésze szódabikarbónát, és egy kevés mosószert a mosógépbe, majd nyugodtan tegyük be a zuhanyfüggönyöket az ágyhuzatokat-, takarókat. Sokkal tisztábbak lesznek, mintha kézzel mosnánk ki, és így megelőzhetjük azt is, hogy bepenészedjenek a zuhanyfüggönyök.

9. Kerti szék- és padpárnák

Szezon előtt érdemes alaposan kimosni a kerti bútorok huzatait, szék- és padpárnákat. Ha foltosak, mosás előtt dörzsöljük át foltkivevővel.

10. Autószőnyeg

Az autószőnyegek hatékonyan megtisztíthatóak a mosógépben, normál mosási programon. Hagyjuk, hogy a szabad levegőn száradjanak meg. Csak akkor tegyük be a gépbe, ha nem haladják meg a kívánt súlyt, és nem túl nagyok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!