A korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emeli a Balaton vízszintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ehhez azonban korszerűsíteni kell a Sió-csatornát.


A Napi.hu azt írja, hogy a tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért. A munkát pedig az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza. A nyertesekkel március 14-én kötöttek szerződést.

A feladatot a "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" címmel írták ki, és a munkával a Sió-csatornát szeretnék korszerűbbé tenni. A lap szerint fel kell újítani a balatonkiliti zsilipet és a hajózó- és a leeresztő zsilipet is. Ezen kívül át kell építeni három közúti hidat még töltést is át kell helyezni.

A hajozas.hu korábban azt írta, hogy a Sió-zsilip átépítése 2021-re készül el.

"A bemutatott tervek szerint hajózási zsilip marad a helyén, a vízszintszabályzó zsilip mintegy 30 méterrel, a balatonkiliti duzzasztó pedig 700 méterrel lejjebb, vagyis délebbre kerül majd.

Ez azt is jelenti, hogy megnő a Sió-csatorna sportolásra alkalmassá tehető belterületi folyószakasza, amelynek kiaknázásán már most érdemes gondolkozni. A zsilip átépítése és a Sió-meder rekonstrukciója után a vízeresztő képesség a jelenlegi 60-ról 80 köbméter/másodpercre nő" - írja a lap.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!