Ugyan a Google Chrome jelenleg a világ legnépszerűbb böngészője, kevesen tudják, hogy az egyébként remek szoftver futtatása meglehetősen sok rendszermemóriát foglal, legalábbis kellően megnőtt az utóbbi évek során. Ez főleg akkor igaz, ha böngészés közben egyszerre több fület nyitunk meg és halmozunk egymás mellé, mondjuk a YouTube-on hallgatunk zenét, miközben egy másik fülön cikket olvasunk, vagy fél szemmel figyeljük a megnyitott levelezőt.

Ám hiába rakunk félre oldalakat, és nyitunk meg másik magunk elé, bizonyos folyamatok ugyanúgy zajlanak a háttérben, elég csak arra gondolni, hogy a YouTube-on megnyitott zene továbbra is szól, ami azonban memóriát fogyaszt. Ha a Windowsban megnyitjuk a Feladatkezelőt, akkor részletesebben lebontva is láthatjuk, hogy pontosan hány folyamatot is kezel a Chrome.

Forrás: 24.hu

A Google egy ehhez kapcsolódóan egy új, memóriafogyasztást csökkentő fejlesztést tesztel a Chrome fejlesztőknek szánt verziójában, a Canary böngészőben, annak is a 79-es verziójában. A fülek (tabok) befagyasztása azt a célt szolgálja, hogy a folyamatok csak akkor fussanak tovább, ha ismét rákattintunk adott tabra.

A Chrome Canary-ben az alábbi módon tudjuk engedélyezni a fejlesztést, ha kipróbálnánk:

  • Töltsük le a Chrome Canary-t innen!
  • Írjuk be a böngészősávba, hogy "chrome://flags"!
  • Keressük meg a listában a "Tab Freeze" beállítást és engedélyezzük, azaz állítsuk át "Default"-ról "Enabled"-re. Ezzel aktiválhatjuk, hogy öt perc inaktivitás után fagyjanak be a háttérben megnyitott tabok.
  • Indítsuk újra a böngészőt!

A keresőóriás vélhetően a Chrome következő, stabil verziójába is beépíti a fejlesztést.

(Kiemelt kép: AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!