Az Európai Unió figyelmeztetni akarta Törökországot az észak-szíriai hadműveletek veszélyeire, de Magyarország megvétózta azt - írja a Spiegel diplomáciai forrásokra hivatkozva. A német lap szerint a 28 tagállam egy közös nyilatkozatot akart kiadni, mert az újabb véres harcok újabb menekültáradattal veszélyeztethetik az európai biztonságot.


A tagországok kedden elkészítettek egy szövegtervezetet, amelyben felhívták a figyelmet a veszélyekre. A szöveget szerda reggel a politikai és biztonsági tanács ülésén írták volna alá, azonban a magyar fél anélkül, hogy bármilyen konkrét indokot mondott volna, megvétózta azt - olvasható a Spiegel cikkében.

Az nem lehet, hogy Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az EU-t. Ha egyszer sem sikerül egyetlen ilyen közös nyilatkozatot kiadnunk, akkor nem egyszerűen külpolitikai törpék leszünk, hanem megszűnünk létezni,

fakadt ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

Ahogy azt korábban megírtuk, Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ezzel kapcsolatban.

A hadművelet elindításáról a washingtoni Fehér Ház adott hírt vasárnapi közleményében, amelyben azt írták, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői nem bonyolódnak bele és mivel az USA szerint az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, ők a közvetlen térségben már nem lesznek jelen.

Erdogan korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ha szeptember végéig nem alakítják ki együtt a biztonsági zónát, akkor Törökország kénytelen lesz saját katonai terveit végrehajtani.

Kiemelt képünkön Erdogan és Orbán Viktor, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!