Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Európai Unió rendezett migrációs politika révén rendezett bevándorlást biztosítson, ami nem csak az uniónak és tagországainak, hanem az Európába érkezőknek is érdeke - mondta nemrég Stefan Löfven svéd miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folytatott vitáján.

Többek között azt is mondta, hogy a menekültek befogadása nehéz feladat az unió és a tagállamok számára is, de megfelelő feltételeket kell teremteni azoknak, akik már Európába értek, és akiknek a menekültkérelme elbírálás alatt van.

A szociáldemokrata politikus véleménye szerint széles körű megállapodásra van szükség ahhoz, hogy soha többé ne állhasson elő olyan kaotikus állapot, mint 2015-ben a migrációs válság kirobbanásával, amit a szélsőséges jobboldali erők saját céljaikra használtak fel. Ez minden uniós tagállam felelőssége.

Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel múlt héten interjú jelent meg a Dagens Nyheter című lapban.

Az interjú címe: "Nem tartható tovább, ahogy Magyarország kezeli a migrációt".

Ebben a svéd kormányfő azt is mondta, hogy

elfogadhatatlan, hogy Magyarország az EU kohéziós politikájának az egyik legnagyobb nyertese, de közben az ország kormánya blokkolja a menekültügyi szabályozás megoldását, és nem teljesíti az EU-s kötelezettségeit sem

(egy 2015 szeptemberi EU-s határozat alapján összesen 1200 menekültet kellett volna befogadnia Magyarországnak, de egyet sem fogadott).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>