Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül a javaslat szerint, ám így a kólát is be kellene tiltani. Az ellenzék NER-es belharcról beszél.


A 24.hu írt az energiaitalok betiltása körüli helyzetről.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc és Hollik István április elején benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot, négy hónappal azután, hogy bejelentették, betiltanák a 18 éven aluliak számára az energiaitalok vásárlását, . Ez egyetlen lényegi mondatot tartalmaz, mely úgy szól:

A jogszabály szerint, minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül, ezzel a gyakorlatban teljesen lefednék a piacot, mivel a most kapható energiaitalokban átlagban 30 milligramm koffein van 100 milliliterenként, ami a duplája a kormánypárti képviselők által meghatározottnak.

Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmaz a törvény. Csibi szerint, egy liter kólában annyi cukor van, mint egy liter energiaitalban, viszont „az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez valahogy soha nem kerül címlapra.” A MESZ főtitkára szerint az a kérdés: miért nem védjük ugyanígy „a gyerekeinket a kólától, amely családbarátként van agyon reklámozva, és tízszer több fogy belőle, mint energiaitalból.

Csibi szerint „itt ugyanaz a helyzet – kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint a kólákból hordószámra. Úgy ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy «gyermekeknek nem ajánlott»?

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!