Az új eljárás egyelőre egyetlen, világszerte 200 ezer embert érintő elváltozást képes helyreállítani. A tudósok szerint azonban ezen az úton haladva 5-10 éven belül több siketséget okozó génhibára is megoldást találhatnak.


Hallanak azok a születésüktől fogva siket gyerekek, akiket egy új génterápiás eljárással kezeltek Kínában, illetve az Egyesült Államokban. Mindannyiuknál egy ritka génelváltozás okozta a rendellenességet - számolt be a csodáról az RTL.

Az orvosok a gén működő másolatát juttatták a gyerekek belső fülébe. Eljárásukról azt mondják: 5-10 éven belül elvezethet a gyakoribb génelváltozások okozta veleszületett siketségek kezeléséhez.

Az RTL riportjából kiderült: műtétre vitték októberben a 11 éves Aissamot. A szegény marokkói családban született fiú soha nem hallott. Apja három éve Spanyolországban kapott munkát. Ott értesültek a génterápiás kezelésről, amelyre később Aissamot kiválasztották. A műtétet végző csapat vezetője azt mondja: a kutatócsoport ötlete az volt, hogy a siketséget okozó gént helyreállítják úgy, hogy annak egy másolatát a belső fülbe fecskendezik. Az, hogy az eljárás működik csak azután derült ki, hogy Aissam hallásvizsgálatokon vett részt.

- mesélte a szakember.

Bár Aissam 11 évesen már idős ahhoz, hogy megtanuljon beszélni, a hallás így is segít majd neki.

Halláskárosodást több mint 150 génhiba okozhat. Az új eljárás egyelőre egyetlen, világszerte 200 ezer embert érintő elváltozást képes helyreállítani. A tudósok szerint azonban ezen az úton haladva 5-10 éven belül több siketséget okozó génhibára is megoldást találhatnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!