Az Európai Bizottság értékelte és támogatja a magyar helyreállítási terv módosítását. A helyreállítási források megnyílásához azonban szükség lesz az RRF szupermérföldköveinek a teljesítésére.


Az Európai Bizottság értékelte és támogatja a magyar helyreállítási terv módosítását, amire azért volt szükség, mert a kormány igénybe veszi a kedvezményes hitel lehetőségét is. Ez Magyarország esetében 9,3 milliárd euró lehetett volna, ebből kért a kormány 3,9 milliárd eurót - írja a hvg.hu.

Az EB értékelése szerint különösen a zöldítés terén teljesített jól Magyarország, mert az intézkedések 67,1 százaléka kapcsolódik a klímacélokhoz, ez pedig uniós összevetésben Luxemburg és Dánia után a harmadik legjobb arány. A digitális célokat pedig az intézkedések 29,1 százaléka célozza meg.

Az új és kiegészített magyar vállalások között szerepel az elektromos hálózat megerősítése, energiahatékonysági intézkedések, a megújuló energia előállításának növelése, munkaerő átképzése, az ipar szénmentesítése és több ágazat zöldítése. A lakossági energiafelhasználás segítése érdekében a kormány 520 ezer okos mérőóra felszerelését vállalta, miközben az eredeti tervekben még csak 290 ezer szerepelt. Emellett a módosított tervnek megfelelően az elektromos hálózat további bővítése, új villamos és troli-infrastruktúra kialakítása Budapesten, új hulladékkezelő infrastruktúra kiépítése és 3500 bölcsődei férőhely kialakítása is szerepel a vállalások között.

Ezekre a forrásokra is vonatkozik ugyanakkor a jogállamisági feltételrendszer, vagyis csak akkor lehet kifizetni ezeket a pénzeket, ha a magyar kormány teljesíti azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amely a meghatározott 27 szupermérföldkőből 21 mérföldkövet jelent.

A kifizetés akkor indulhat meg, ha a bizottsági javaslatra a tagállamoknak is rábólintanak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!