Alighanem lelki eredetű lehetett az a titokzatos betegség, ami miatt az elmúlt években rengetegett fogyott Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője.

Erről Veiszer Alindának beszélt a lelkész. (A műsort, szokás szerint, először a Telex nézhetett meg és szemlézhette.) Iványi Gábor azt is elmondta, hogy sokan rákra gyanakodtak, "de végül kiderült, hogy nem arról van szó, és nem is jöttek rá az orvosok, hogy pontosan mi lehetett".

Iványit elkeseríti a reménytelen szegénység:

Ebbe betegszem bele, a szegénységnek ez az undorító formája, amiben ötlet sincs, reménység sincs, máról holnapra kell élni, nyulat fogni horoggal, orvhalászni, az erdőből fát vágni. Amikor lelkészként ilyet láttam, ott tanultam meg, hogy nem erről beszélünk a Tízparancsolatban, hogy ne lopj, mert ők vannak meglopva.

Az interjúban szó esik az Orbán-barát református vezető, Balog Zoltán és Iványi Gábor egykori barátságáról és a rendszerváltás előtti világról. Iványi, ha ma találkozna Baloggal, a következő mondatokat szegezné neki:

Nem így ismertelek, nem így indultunk. Mit csináltatok a rendszerváltással? Eszünkbe nem jutott volna, hogy a Kádár-rendszer legnagyobb bűne, hogy nem ti vagytok hatalmon, hanem Kádár János. Kádár János nem volt olyan korrupt, mint ti.

Iványi párhuzamot von a hamis próféták és az orbáni politika között: "Ők is ebből éltek, hogy azt mondták, amit az emberek hallani akartak, ha a félelem volt jó csemege, akkor huhogtak nekik."

Iványi Gábor: Az őrület csúcsán trónol a kontrollnélkülivé vált miniszterelnök

Kapcás, telefonos villáminterjú az egyházvezetővel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!