Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség, amelyen a nyári világversenyek beszámolói mellett az uszodák fenntartása, valamint a decemberi rövidpályás vb-ről esett szó.

Kapcsolódó

Töröltek a vizes világbajnokságról egy számot, amiben magyarok is éremért indulhattak volna

Férfi és női indulónk is lett volna.

Elnöki beszámolójában Wladár Sándor röviden összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit, de egyúttal kiemelte azt is, gazdaságilag nagy kihívások előtt áll a szövetség. Az uszodák nyitvatartása ugyanis jelentős pénzügyi teher minden önkormányzat és egyesület számára. A MÚSZ naprakész információs bázisában az ország összes uszodája szerepel - eszerint körülbelül 50 százaléknál vehető biztosra, hogy nem zár be, a másik felénél a fenntartók ezután hoznak döntést.

A cél az, hogy a régióközpontok uszodái mindenképp maradjanak nyitva, és hogy sem a klubokban folyó szakmai munka ne szenvedjen kárt, sem az Úszó Nemzet Programban érintett gyermekek úszásoktatása ne szakadjon félbe.

Szita Károly kaposvári polgármester, az elnökség tagja, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége elkötelezett amellett, hogy a létesítményeket a lehető legtovább nyitvatartsák. Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke rámutatott, hogy 800 ezer kilowatt óra áramot fogyaszt a Szőnyi úti létesítmény, miközben vidéki uszodákban 1.4 milliót is elérhet ez a szám.

Ennek kapcsán a MÚSZ egy útmutatót állít össze arról az uszodák üzemeltetőinek, melyek a legfontosabb lépések, amellyel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás anélkül, hogy az a sportolás minőségének romlását eredményezné.

A magyar szövetség hírlevelében Sós Csaba szövetségi kapitány a rövidpályás világbajnokság kapcsán azt javasolta, a spórolás jegyében ezúttal ne menjen nagy csapat. Két specialistát azonban így is indít a szövetség, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna részvételét a nemzetközi szövetség (FINA) ráadásul fedezi is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!