Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte - közölte a helyi sajtó.

"Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait. A választások után leszek képes várakozásaikat teljesíteni"

- jelentette ki a balközép szlovén koalíciós kormány miniszterelnöke, aki azt is hozzátette, hogy

a kisebbségi kormány a jelenlegi helyzetben nem képes véghezvinni a szükséges reformokat.

A szlovén kormányfő azután jelentette be lemondási szándékát, hogy Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva hétfő reggel benyújtotta "visszavonhatatlan" lemondását.

hirdetés

A hatályos törvények szerint a miniszterelnök lemondásával automatikusan a kormány megbízása is megszűnik, azonban lehetőség van rá, hogy új parlamenti többség szerveződjön, akár új miniszterelnök-jelölttel.

Sarec szerint ugyanakkor a legjobb megoldás az volna, ha előrehozott parlamenti választásokat írnának ki. Mint mondta, a választásokon pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) közösen indulna a Miro Cerar előző miniszterelnök Modern Közép Pártjával (SMC), amelynek jelenlegi elnöke Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiaügyi minisztere.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés