Lehet, hogy tengeribeteg leszek, és biztosan nem lesz kényelmes. De ezzel együtt tudok élni

- nyilatkozta a BBC-nek Greta Thunberg, aki kéthetes vitorlásútra indult. A lány Angliából utazik New Yorkba két környezetvédelmi konferencia kedvéért, de nem tartotta volna felelősségteljesnek azt, ha repülőre ül, és ezzel elősegíti a káros anyagok kibocsátását.

Ha nem repülsz, nemcsak csökkented a karbon-lábnyomodat, de a környezetnek is példát mutatsz, jelzed, hogy a globális felmelegedés egy valós dolog.

- mondta Greta, aki a az ENSZ klímaügyi cselekvési találkozóján vesz részt New Yorkban, majd a a santiagói COP25 találkozóra is ellátogat. Az amerikai elnökkel azonban nem fog találkozni, mert szerinte az időpazarlás lenne, hiszen Donald Trump úgysem hallgatna rá - nyilatkozta a CBS-nek. Ugyanebben az interjúban kiemelte, hogy Trump elnök nem fogadta el a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, és hogy az Egyesült Államoknak a világon a második legnagyobb a karbonfogyasztása Kína után.

Greta Thunberg vitorlás hajóval fog átkelni az Atlanti-óceánon

Azt még nem tudni, hogyan fog kibocsátásmentesen hazajönni.

A lányt a Malizia nevű, 18 méteres vitorlás szállítja. A hajót a Vendée Globe egyszemélyes Föld körüli vitorlásversenyre tervezték. A BMW szponzorálja a teljesen kibocsátásmentes vitorlást, amin napelemek és szélturbinák gyűjtik az energiát. A hajó építéséhez 3 tonna karbonra volt szükség, de a kapitány a honlapján biztosítja az olvasókat, hogy a felhasznált karbonszálak újrahasznosítottak, és a maradékot más hajók építéséhez is felhasználják majd. Bár a hajónak a kikötőbe való be- és kiállások megkönnyítése miatt van motorja, ezen az úton nem fogják azt használni.

A hajó fedélzetén viszont nincsen zuhanyzó, WC, konyha és rendes ágy sem. Greta egy kötéllel állítható, a hajótest felé dőlő matracon fog aludni, hogy ne essen le. A matracokat az út előtt lecserélték, hogy a lány kényelmesebben aludjon, és függönyt szereltek be elé.

Vele utazik édesapja is, továbbá Pierre Casiraghi, monacói herceg, Grace Kelly unokája és Nathan Grossman svéd dokumentumfilmes is. A hajót Boris Herrmann vezeti, aki már háromszor körbevitorlázta a Földet, és többször is versenyzett az Atlanti-óceánon.

Az Atlanti-óceánon ilyenkor találkozhatnak erős széllel vagy akár hurrikánnal is. A hajó haladását a partról éjjel-nappal követni fogják, de a kapitány szerint aggodalomra semmi ok, a fiatal aktivista a lehető legjobb kezekben van.

Greta az úton gyorsfagyasztott, légmentesen tárolt, vegán ételeket eszik, amiket a fedélzeten minden időjárási körülmények között a lehető legminimálisabb energiafogyasztással készítenek el. Zuhanyozni és mosni egyáltalán nem fognak.

Kiemelt kép: Photo by Ben STANSALL / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!