Megfigyelhető, hogy a második gyermekek pajkosabbak, lázadóbbak mint az elsőszülött gyermekek. A legújabb tanulmányok azt is megerősítik, hogy a második gyereket sokkal nehezebb kezelni, főleg ha fiúgyermekről van szó és , hogy a születés sorrendje befolyásolja a személyiség kialakulását.

Ebben a cikkben ennek a kutatásnak az eredményéről fogunk kicsit részletesebben beszámolni és néhány tippet is adunk arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a második gyermek bajkeverővé váljon.

2005-ben a Los Angeles-i Egyetem kutatócsoportja, Dr. E. Black vezetésével készített egy tanulmányt, amely meglepő eredményekhez vezetett: a második gyermekek kevésbé voltak sikeresek az iskolában, majd a munkahelyen, mint idősebb testvéreik.

A felfedezés mindenki számára meglepő volt, hiszen olyan családokat vizsgáltak, ahol a szülők egyenlő oktatási feltételeket biztosítottak gyermekeik számára. Bármennyire is meglepő volt ez mindenki számára, a kutatás eredménye a legtöbb esetben beigazolódott.

Dr. Doyle és csapata felfedezték, hogy a második gyerekek 40%-kal nagyobb arányban szegik meg az iskolai szabályokat és ez az eredmény is bizonyítja, hogy sokkal lázadóbbak mint idősebb testvéreik.

Ennek okát azonban nem az egészségügyi tényezőknél kell keresnünk. A probémát a szülők és az idősebb testvérek okozzák.

Amikor a második gyermek megérkezik a családba, a szülők már kissé belefáradnak és alább hagynak a nevelésben. Ez lehet az egyik ok, a második probléma pedig, hogy az elsőszülött gyermeknek szüleiket, azaz felnőtt példaképeket látnak maguk előtt. Később, amikor a második gyermek megérkezik, akkor a kisebbik gyerek a két-három, négy évvel idősebb testvérét választja példaképnek, aki szellemileg nem tud annyit nyújtani neki, mint egy felnőtt érett személy.

Dr. Doyle ezzel magyarázza ezt az érdekes jelenséget.

Minden szülőnek azt javasoljuk, hogy tegyenek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a második gyermekre nagyobb figyelmet szenteljenek és oda kell figyelni arra is, hogy az idősebb testvér mennyire van jó befolyással a kisebbik gyermekre.

Te is egyetértesz azzal, hogy a születési sorrend befolyásolja az emberek személyiségét? A kisebb testvérek sokkal problémásabbak? Oszd meg véleményed ezzel a témával kapcsolatosan a hozzászólásokban!

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!