Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nem minden szülő ért egyet azzal, amit a gyerek orvosa javasol, ám a legtöbbjük elfogadja a szakemberek tanácsait, legalábbis addig, míg a rendelő ajtaján belül tartózkodik. Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, mégis ez gyakran a visszáján sül el. A szülők ugyanis nem mindig vannak a tudatában annak, hogy a döntésük, mely szembe megy az orvosok javaslatával, milyen következményekkel járnak.

A saját fejünk után menni sokszor kockázatos. Nem pusztán a gyermekünk testi épsége a tét, hanem esetenként az egészsége is.

"A tanácsok összessége közül, melyekkel a gyerekorvosok ellátják a szülőket egy újszülött érkezésekor, a felnőttek a leggyakrabban azt hagyják figyelmen kívül, hogy a kisbabát sima, kemény felületre kell fektetni, játékok és egyéb elérhető tárgyak nélkül. Mivel a szülők gyakran fáradtak a zsúfolt munkaprogram után, a csecsemőnek ajánlott ugyanabban a szobában aludnia, ahol ők, saját kiságyban, az élete első 6 hónapjában. Sajnos minden hónapban előfordul legalább egy eset, amikor a kisbaba megfullad álmában a nem megfelelő alvási körülmények miatt." - figyelmeztet dr. Joseph Gigante, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem professzora.

A gyermekgyógyászok ezen tanácsait mellőzik a leggyakrabban a szülők:

1. A védőoltások beadatása

Bár kutatások tucatjai bizonyítják, mennyire fontos, hogy a kisbabák megkapják a szükséges védőoltásokat, egyre több szülő ellenkezik ezzel. Egyetlen esetben érthet egyet az orvos a szülővel, az oltások elkerülésében: ha a gyermek allergiás valamelyik összetevőre. Egyébként "számtalan esetben, a védőoltások életmentőek, ezért létfontosságú, hogy a megfelelő pillanatban jussanak hozzá a csecsemők. A skarlát és a kanyaró csak kettő a veszélyes betegségek közül, melyek ellen védelmet nyújtanak ezek a készítmények." - fogalmazott dr. Gigante.

2. Biciklizés és védősisak

Több mint 2.3 millió, 5 és 17 év közötti gyerek kerül évente a kórházba, bicikli-balesetek miatt. A legtöbb sérülés a koponyán elszenvedett trauma, mely könnyen megelőzhető lenne, ha a gyermek védősisakot viselne.

3. Táplálkozás és életmód

Nyugodtan kijelenthetjük, a mai gyermekek folyékony cukrot isznak víz helyett, és egészségtelen ételeket esznek zöldségek és gyümölcsök helyett. A hozzátáplálás azonban minőségi, otthon megkészített élelmeket, nulla mennyiségű hozzáadott sót és cukrot kellene, hogy jelentsen, főleg a gyermek első 2 évében. Egy jól megalapozott, helyes étrenddel és aktív életmóddal elkerülhető a gyermekkori elhízás, valamint a felnőttkori magas vérnyomás.

"Sajnos a szülők egyetértenek a gyerekorvossal, de amikor hazatérnek, mégsem tiltják meg a gyereknek, hogy édességet és gyorséttermi ételeket tömjön magába. A szénsavas üdítők problémásak, mivel rengeteg cukrot tartalmaznak, és a magas cukorfogyasztás már kiskorban is diabéteszhez vezethet." - hívja fel a figyelmet dr. Nick DeBlasio, szakorvos.

4. A gyógyszerek helyes tárolása

Ha gyereked van, nem elég csupán jól rácsavarnod a gyógyszeres üveg kupakját, és ott hagynod a konyhapulton. Olyan helyen kell tárolnod minden effajta készítményt, ahol a csöppség biztosan nem éri el.

"A gyerekek többször hozzáférnek a gyógyszerekhez, mint ahogyan azt a szüleik gondolják, ezért egyre többen is kerülnek kórházba. A legjobb, ha az orvosságokat zárt fiók mögött tároljuk." - tanácsolja dr. DeBlasio.

5. Az óvintézkedések fontossága

Ez is gyakran figyelmen kívül marad. A gyerek nem visel védőmellényt, ha csónakázni megy a szüleivel, a kisbaba pedig simán napozhat, úgysem lesz semmi baja. Ez tévedés. Megfelelő öltözék nélkül tilos a babát a napra vinni, sőt! A kisbabáknak tilos a napozás, mint ahogyan a napvédő krémek használatát is kerülni kell náluk.

6. Gyógyszeres kezelések

A szülők akkor is igénylik az antibiotikumok felírását, amikor nincs is rájuk szükség. Egy nátha vagy influenza állandó gyógyszeres kezelése például ellenállóvá teszi a gyermek szervezetét az adott készítménnyel szemben.

"Sokszor könnyebb az orvosnak felírni az orvosságot vagy szörpöt, de az igazság az, hogy ezek a készítmények nem gyorsítják fel a gyerek gyógyulási folyamatát. Ha náthás vagy influenzás a kicsi, sokkal könnyebben felépül, ha megfelelő mennyiségű folyadékot kap, és pihen." - magyarázza dr. Gigante.

7. Képernyők és kütyük

Tény, hogy a gyereket órákig lekötik a színes képernyők és a különböző kütyük, a szülők pedig nem is bánják, ha így nyernek pár szabad órát maguknak. Viszont "tilos lenne tabletet, okostelefont, tévét tartani a gyerekszobában, mint ahogyan nap közben is a szabadtéri foglalkozásokra, mozgásra és játszásra kell ösztönözni a csemetét az ülő életmód helyett." - javasolja dr. DeBlasio.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!