Legalább tíz beszállítójuk volt kapcsolatban belorusz büntetés-végrehajtási telepekkel - ezt állítja egy francia oknyomozó csoport jelentése.


Kényszermunka-körülmények között belorusz büntetőtelepeken foglyokkal gyártatták az IKEA egyes termékeit - ezt állítja a Disclose francia nonprofit oknyomozó újságíró-hálózat új jelentésében, amit a CNN szúrt ki. A svéd cég azt mondta, már tavaly eldöntötték, hogy leállítják az üzletfejlesztéseiket az országban.

A Disclose jelentésében azt írta, hogy

Ezek a telepek ráadásul „különösen brutálisak”, a kínzások mellett arról is ismertek, hogy az élelmet és az egészségügyi ellátást is megvonják a raboktól. Ez a jelentés szerint pedig szöges ellentétben áll azokkal az értékekkel, amiket az IKEA képvisel.

Az egyik ilyen azonosított alvállalkozó a Mogotex, amely állítólag „legalább négy fehéroroszországi büntetés-végrehajtási teleppel" dolgozott együtt, hogy terítőket, függönyöket és törölközőket gyártsanak az IKEÁ-nak. Más beszállítók pedig a fiatalkorúak börtönében fogvatartottak kényszermunkáját vette igénybe a termékek előállításhoz.

A CNN megkeresésére

„Minden piacon, ahol jelen vagyunk, egyértelmű, hogy az emberi jogok megsértésének nincs helye. Már 2021 júniusában úgy döntöttünk, hogy a belorusz emberi jogi kihívások és a kiszámíthatatlan környezet miatt leállítunk minden új üzletfejlesztést” - közölte a svéd bútorgyártó. Azt is hozzátették, hogy az orosz-ukrán háború kitörése felgyorsította azt a folyamatot, hogy a cég elhagyja Belaruszt és felmondja az összes ottani beszállítóval kötött szerződésüket.

„Amíg Belaruszban jelen voltunk, rendszeres auditokat végeztünk a beszállítói láncunk feltérképezésével együtt, hogy biztosítsuk a követelményeinknek való megfelelést. Bármikor, amikor szabálytalanságra utaló jeleket kapunk, komolyan vesszük azokat, kivizsgáljuk és intézkedünk. Mindig arra törekszünk, hogy megfeleljünk értékeinknek és a beszállítói láncunkban dolgozók elvárásainak” - fejtette ki a cég.

Dimitrij Mironcsik Fehéroroszország svédországi nagykövetének 2019-es nyilatkozata szerint

a „Go Belarus” elnevezésű stratégia keretében, és a belorusz vállalatok által gyártott termékek mennyisége pedig éves szinten 50 százalékkal nőtt. Mironcsik akkor azt is hozzátette, hogy az IKEA 2020-ban „a fehéroroszországi vásárlások mennyiségének megduplázását tervezi”, „ami több, mint Fehéroroszország más nagy európai országokba irányuló exportja”.

Az IKEA-nak nem ez az első ilyen esete. Korábban a céget azzal vádolták, hogy a '70-es és '80-as években politikai foglyok munkáját használta fel az akkori Német Demokratikus Köztársaságban. A cég ezt 2012-ben el is ismerte, és azt mondta, hogy „mélyen megbánta”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!