A sok szakértő által zombibetegségként jellemzett fertőzés 24 amerikai államban pusztítja a szarvasállományt - írja az IFLScience. Az Egyesült Államok Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központja szerint 2019 januárjáig 251 megyét érintett a krónikus sorvadásosbetegséget (CWD) Nyugat-Montanától Észak-Texasig.


A szakértők attól tartanak, hogy hasonló probléma alakulhat ki Norvégiában, Finnországban és Dél-Koreában is.

A betegség súlyos hatással van a szarvasfélék agyára. A fertőzés miatt az állatok drasztikus fogyáson esnek át, viselkedésük abnormálissá, mozgásuk pedig koordinálatlanná válik, emellett a fertőzött élőlényeknél extrém szomjúság és agresszió is jelentkezhet.

A kutatók úgy gondolják, hogy a CWD-t prionok okozzák. A prionok olyan fehérjetermészetű fertőző ágensek, amelyek képesek a gazdatest fehérjéit magukhoz hasonlóan hibássá, azaz újabb prionná alakítani. Az emberek esetében bizonyosan prionok idézik elő a Creutzfeldt-Jakob-szindrómát.

Bár a szakértők többsége a prionokat teszi felelőssé a CDW miatt, az sem lehetetlen, hogy valójában egy baktérium áll a fertőzés hátterében.

Mivel egyelőre nem regisztráltak CDW-s esetet embereknél, valószínűsíthető, hogy a betegség ránk nem jelent fenyegetést. Sőt, feltételezhetően a háziasított állatokat sem veszélyezteti.

Kiemelt fotó: Pixabay


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!