A Trónok harca utolsó évadának felénél járunk, úgyhogy számot kell vetnünk, hányadán állunk, és mit várhatunk a befejezéstől. Tisztában vagyunk vele, hogy milliók istenítik a sorozatot, és kezelik szentírásként, egy másik radikális csoport pedig elhatárolódik a sárkányoktól, gonosz boszorkányoktól és az egész középkori mesétől. Nem mennénk el egyik szélsőség irányába sem, hanem megállnánk középen, hogy a helyén kezeljük a Trónok harcát, és megpróbáljuk megválaszolni, miért is olyan nagy szám a tévétörténelemben ez a nyolcadik évad.

Egyes információk szerint a hatrészes befejezés kilencven millió dollárból (~26 milliárd forint) forgott, ez pedig azt jelenti, hogy részenként tizenöt millió dolláros (~4,3 milliárd forint) büdzséből gazdálkodhattak a készítők. Hogy el tudjuk helyezni a térképen ezt a tizenöt milliót, tudnunk kell, hol állnak vele a legdrágább tévésorozatok vonalán: legelöl.

Ez már akkora összeg - főleg a hatszorosa -, hogy egy közepes költségvetésű filmes produkció is megirigyelné. A sorozatoknál különböző okai lehetnek az ilyen méretű költekezésnek: megkívánhatja a szett, de pár nagy név is elviheti a pénz nagy részét. Ez történt például a 25 perces Jóbarátoknál, ahol nem valószínű, hogy a nappali bútorai miatt kellett megnyomni a ceruzát a tízmillió dollárra rúgó (~2,9 milliárd forint) részeknél. Ugyanez a helyzet az Agymenőkkel is, de a Trónok harcánál szintén milliós fizetést kaphatnak a főszereplők Kit Haringtonnal, Lena Headey-vel és Emilia Clarke-kal az élen.

Egy másik kategóriába esik a Netflix sokáig várt sci-fije, az Altered Carbon, amiben inkább a felépített világ dobta meg az összeget. A sajnos kudarcba fulladt Get Downnál pedig a zenei jogdíjak tették ki keret jelentős hányadát, pedig a Netflix elvileg tizenegy millió dollárt (~3,2 milliárd forint) rakott le az asztalra részenként a hiphop musicales történetéért cserébe. A végeredmény nem lett rossz, de túl drága volt ahhoz, hogy ennyire csendes legyen a fogadtatása.

A Trónok harca bezzeg szórhatja a pénzt két kézzel. Bár nálunk az HBO soha nem fog pontos számokat mondani a részek nézettségéről az összes platformon, az amerikai statisztikákból összeáll, mekkora érdeklődést váltott ki a sorozat. A harmadik és egyben leghosszabb részt (The Long Night) 12,02 millióan nézték az USA-ban a Variety szerint, ami kétmillióval több, mint az előző rész nézőszáma, de az elsőt (11,8 millió) is túlszárnyalta. Ez lett a második legnépszerűbb rész a hetedik évad lezárása után (azt 12,1 millióan nézték). Ha pedig az összes platformot nézzük, a sötét epizód 17,8 millióval indított, és ez csak nőni fog. Az elképesztő nézőszám viszont nem azt jelenti, hogy annyira jól sikerült volna a várva várt évad startja, sőt éppen a harmadik rész a legrosszabb az értékelések alapján. Zanzásítva a következőkön vagyunk túl (természetesen spoilerekkel!):

Fotó: HBO
  • Mindenki örült mindenkinek, a hollywoodi máz ordított a képernyőről.
  • Történtek kínos találkozások is, például összeakadt Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) és Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) tekintete is.
  • Bran még mindig nagyon furcsa.
  • Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) pláne összemelegedett Havas Jonnal (Kit Harington), aki már tudja, hogy igazából ő Aegon Targaryen, az unokatestvér.
  • Cersei Lannister (Lena Headey) fejét a legegyszerűbben egy hatalmas sereggel lehet elcsavarni.
  • Arya Stark (Maisie Williams) elvesztette a szüzességét, és kiharcolt magának egy fegyvert is a szeretőjétől, Gendrytől (Joe Dempsie).
  • A csata lezajlott, a dothrakikat egy pillanat alatt kinyírták, az Éjkirály meghalt, de ebből alig láttunk valamit.

A Mások elleni csatára évek óta edzettünk lelkileg, tudni akartuk, hogy mit akar az Éjkirály, hogy Bran mire készül a harmadik szemével, hogy Aryának sikerül-e lehúznia a listájáról Cersei-t (lehet, hogy a halott Jaime Lannister képében?), és hogy mi lesz Havas Jon és Daenerys Targaryen szerelméből. Az évad felénél olyan gyorsan ledarálták az élőholtakat egy késszúrással, hogy fogalmunk sincs, hogy milyen kapcsolat van Bran és az Éjkirály között, és biztos halál várt-e volna a legkisebbik Starkra.

Ezen kívül mindenképpen kevés a halottak száma.

Nyilván örül a néző, ha a kedvencei megmaradnak, de pont ez az irány állt olyan távol George R. R. Martin alapjaitól. Régen hullottak a fejek rendesen, olyan gyorsan repültek a fontos karakterek, hogy időnk se maradt gyászolni az egyiket, máris jött az újabb sokk. Most azonban perifériaszereplők vesztették az életüket, akiknek már nem volt teendőjük a végkifejletben. A fináléban eddig elég teátrálisan meghalt Ned Umber (Harry Grasby), de nincs többé Eddison Tollett (Ben Crompton), Lyanna Mormont (Bella Ramsey), Beric Dondarrion (Richard Dormer), Melisandre (Carice van Houten) és Éjkirály sem. A leginkább Theon Geryjoyért (Alfie Allen) fájhat a szívünk, és az évadokkal ezelőtt friendzone-olt Jorah Mormontért (Iain Glen).

Mégsem szorult össze a szívünk egyik tragédiánál sem.

Fotó: HBO

Akár a Bosszúállók: Végjátékkal (érkeznek a spoilerek!) is párba állíthatjuk a Trónok harcát. Erről a két produkcióról esett ugyanis a legtöbb szó az elmúlt hetekben, és mind a kettő egy hosszú időszakot és csatát zárt le. A szuperhősöknél viszont a Russo testvérek ki tudták úgy élezni a megható pillanatokat, hogy érezzük a helyzet súlyát. Nem volt mit szégyellni azon, ha kicsúszott pár könnycsepp, mikor Fekete özvegy (Scarlet Johansson) és Sólyomszem (Jeremy Renner) az öngyilkos ugrásért küzdött, vagy mikor a tíz marveles filmet lenyomó Robert Downey Jr. elbúcsúzott Vasembertől.

A Trónok harcában ezzel szemben súlytalan drámai veszteségek történtek. A felénél járunk, biztos lesz még egy-két váratlan (vagy éppen kiszámítható) fordulat, eddig azonban gyengére sikerült a beharangozott csúcspont. Az sem árt, ha látunk majd valamit, mivel lehet, hogy az operatőr, Fabian Wagner ragaszkodik az igazához, hogy nem volt sötét a Long Night, de a többség azért kereste a sárkányokat a nagy semmiben. Az HBO abszolút mozisra vette a nyolcadik évadot, mind látványban, mind hosszban, de ne felejtsük el, hogy az otthoni tévézésből sosem lesz moziélmény. A minőséget ezer meg egy tényező veszélyezteti a beszűrődő fénytől kezdve a különböző teljesítményű készülékekig. Szóval lehet, hogy Wagner meg van elégedve magával, és egy profi munkát rakott le az asztalra, ettől mi még nyomhattuk felfelé a fényerőt, ahogy csak bírtuk.

Fotó: HBO

Az Éjkirálynak vége, de mi vár még ránk?

Három rész ment le, túl vagyunk a nagy összecsapáson, de még mindig rengeteg az elvarratlan szál. Brannek is lehet még dolga, meglátjuk, ki ül a vastrónra, Cersei hogyan rohan a vesztébe (legalábbis csak meghal), és Daenerys el tudja-e fogadni, hogy nem ő, hanem Havas Jon a törvényes örökös, aki amúgy az unokatestvére. Sansa Stark (Sophie Turner) és Deres viszonya szintén kérdéses, ahogy Arya sorsa is. Tengernyi elmélet létezik, pontosan hogyan búcsúzunk el Westerostól, mi pedig a szerkesztőség tagjait kérdeztük meg, szerintük mi lesz. Volt, aki csak annyit mondott, hogy

Arya mindenkit leszúr. Csapó. Vége.

De akadtak azért ennél komplexebb víziók. Az egyik kérdőjel, hogy lesz-e bármi jelentősége az Azor Ahai próféciának, azaz megtudjuk-e, hogy ki a herceg, aki végleg legyőzi a sötétség urát. Azor Ahai még nagyon régen kerekedett felül a sötétségen, és az ígéret szerint újjászületik, hogy ismét diadalmaskodjon a fény. Ez azonban áldozatokkal járhat, csakúgy, mint annak idején, mikor Azor Ahai a feleségét adta a fényért cserébe. A jóslat utalhat Havas Jonra, akit Melisandre sem véletlenül támaszthatott fel, de van olyan elmélet, miszerint Daenerys Targaryen és Aegon Targaryen (Havas Jon) gyereke lesz ez a herceg.

Fotó: HBO

Elképzelhető, hogy Daenerys képtelen lesz elfogadni az unokatestvérét a trónon, és legalább olyan őrült uralkodó válik belőle, mint az apjából. Talán Jon fordul ellene, és áldozza fel a béke érdekében. Mindenki utódot vár a westerosi álompártól, de azért ne felejtsük el, hogy a sárkányok anyja abban a hitben él, hogy meddő, mivel Khal Drogo (Jason Momoa) halálakor ezt jövendölték neki.

Gyárthatjuk az összeesküvés-elméleteket napestig, viszont sokan pofonegyszerű, hollywoodi befejezést várnak tökéletes happy enddel. "Havas Jon és Daenerys gyereke fog uralkodni a trónon úgy, hogy Sansa megkapja Derest, mert szépen kéri. Cersei meghal, Jaime szintén, és még talán egy komolyabb karaktert feláldoznak, de többet biztos, hogy nem. Elvégre most is - az emberiség legnagyobb csatájában - miért halt volna meg két darab emberen kívül több, ugye. Régen egy vacsorán is hentelés ment" - írta az egyik kolléga kissé felzaklatott állapotban. Szinte kivétel nélkül gyereket remél mindenki az unokatestvérektől, Jontól és Daenerystől, és ha a produkció a biztosra ment, meg is kapjuk majd az angyalarcú herceget vagy hercegnőt. Amennyiben tényleg így lesz, kijelenthetjük, hogy a Trónok harca száznyolcvan fokos fordulatot vett, és már nem akar akkora sebeket ütni a rajongókon, mint évekkel ezelőtt.

Akad azért pesszimista kolléga is, aki egy pillanatra Cersei-t hozná ki nyertesként, de azért ekkora pechünk talán nem lesz. "A jókat megosztja, hogy Daeneryst vagy Jont támogassák, de még így is összehoznak egy gyereket, aki megszületik a maradék három részben. A megosztottságot kihasználja Cersei, és majdnem le is győz mindenkit, de belehal a szülésbe. Továbbá meghal Jaime, Daenerys, és az összes nem fontos mellékszereplő. Jon nem ül trónra, mert csak. végül Tyrion fog uralkodni, míg Jonék és Cersei-ék gyereke fel nem nő, akiket összehoznak." Hogy mennyire sikerül mondjuk a Twilight szintjét alulmúlni a szálak kuszálásában, azt hamarosan meglátjuk, de addig szavazzon, hogy mi lenne az ideális finálé.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!