Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A tüdőrák előfordulása azon személyek körében, akik sosem gyújtottak rá egyetlen cigarettára sem, "gyakoribb, mint gondolnánk" - figyelmeztetnek a brit tudósok.

Becslések szerint, Nagy-Britanniában évente 6000 személy halálát okozza ez a könyörtelen betegség, olyan személyekét, akik sosem dohányoztak. Ez a szám jóval nagyobb ahhoz képest, hogy hányan hunynak el a rák más fajtáiban, együttvéve - derült ki egy újabb kutatásból, melyet a Journal of the Royal Society of Medicine kiadványban publikáltak.

Mivel a szigetországban egyre nagyobb teret hódít a tüdőrák, a britek mindent megtesznek, hogy megtalálják annak kiváltó okait. Ezért a témában való kutatások számát megsokszorozták, és feltérképeznék azt is, hogy a dohányzásnak mennyi köze van a kór fellépéséhez.

Bár tényként kezelik, hogy a dohányzás jelentősen - az eddigi esetek alapján közel 86%-kal - megnöveli a tüdőrák kialakulásának lehetőségét, a légszennyezettség és a passzív dohányzás legalább annyira veszélyes, mint maga a rágyújtás.

"A tüdőrák előfordulása azoknál, akik soha életükben nem cigarettáztak, jóval gyakoribb, mint azt a többség gondolja, és ezek a számok egyre nőnek és nőnek; eljött az ideje annak, hogy ez a betegség végre megkapja azt a figyelmet, amit megérdemel." - hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

Nagy-Britanniában évente 900-an halnak meg méhnyakrákban, 4200-an petefészekrákban, és 5200-an esnek áldozatául a nyirokrendszer kóros elváltozásainak.

"Annak ellenére, hogy egyre többet tudunk meg a rákról, mégis azok a személyek, akik sosem dohányoztak, nem hiszik, hogy ők is éppúgy ki vannak téve a kockázatnak, mint mások. Ezért, a legtöbb esetben, későre is diagnosztizálják náluk a kórt, ami jelentősen csökkenti a kezelés sikerességét és a túlélés esélyét." - nyilatkozta Mick Peake professzor, a University College London - Hospitals Cancer Collaborative tanszék előadója, és a tanulmány társszerzője.

Paul Cosford, a brit Közegészségügyi Szolgálat igazgatója és a tanulmány kezdeményezője is kihangsúlyozta, "túl sokáig állítottuk, hogy a tüdőrák a dohányzás egyik mellékhatása. Ez továbbra is megállja a helyét, azonban, mint ahogyan azt ez a kutatás is alátámasztja, a legfontosabb teendő most az, hogy tudatosítsuk az orvosokban a kockázatok veszélyét, és a döntéshozók figyelmét is felkeltsük a légszennyezettség ügyében." - szögezte le a szakember.

"Ez az egyik legfőbb ok, amiért a közegészségügy feltárta ezeket a bizonyítékokat, és speciális lépéseket rendelt el, melyeket a helyi hatóságok be tudnak vezetni a levegő minőségének a javítása érdekében." - egészítette ki Cosford.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!