Az amerikai hatóságok egy olyan, titkos Facebook-csoport miatt folytatnak vizsgálatot, amelyben határőrök a bevándorlókkal kapcsolatban szexista és rasszista vicceket küldtek egymásnak - írta meg a BBC a ProPublica cikke alapján.


A csoportot "10-05-ös vagyok" névre keersztelték, 9500 tagja között jelenlegi és egykori határőrök is voltak. A lap szerint volt olyan poszt, amelyben a bevándorlók halálával viccelődtek, mások a kongresszus latin-amerikai felmenőkkel rendelkező tagjain élcelődtek. Az Egyesült Államok határőségének vezetője elfogadhatatlannak nevezte a kommenteket és posztokat. Carla Povost hozzátette: minden olyan munkavállalójukat elszámoltatják, akiről bebizonyosodik, hogy megsértette a szervezet magatartási normáit.

A csoportban annak apropóján került elő a latino származás, hogy két érintett demokrata képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez és Veronica Escobar nemrégiben felkerestek egy, a texasi határnál lévő, a bevándorlók számára fenntartott tábort. A posztokban a képviselőnőket picsának és szemétládának nevezték, egy csoporttag pedig azt javasolta, hogy dobják meg őket burritóval. Egy másik résztvevő egy olyan, digitálisan manipulált képet töltött fel, amin Alexandria Ocasio-Cortez szexuális aktus közben látható.

A csoport nyilvánosan nem elérhető, de az illetékes minisztérium megerősítette, hogy vizsgálatot indított a csoport ügyében.

Kiemelt kép: Luke MONTAVON / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!