Egy friss tanulmány alapján a tyúkleves valóban pozitív hatással lehet az egészségre - írja a The Telegraph. Rengeteg háztartásban vélik úgy, hogy a leves segíthet az influenza és a megfázás leküzdésében, az új eredmények tükrében pedig úgy tűnik, hogy van tudományos alapja az elképzelésnek.

A kutatók 56 házi készítésű erőlevest vizsgáltak, melyeket londoni iskolások hoztak otthonról. A diákok változatos etnikai háttérrel rendelkeztek.

Az adatok felfedték, hogy egyes levesek képes megzavarni a legveszélyesebb maláriát okozó parazita életciklusát.

A szakértők szerint a tyúkleves mellett sok zöldség- és marhahús-leves is hatékony a Plasmodium falciparummal szemben.

Fotó: iStock

A szakértők a mintákat három napra elzárták a Plasmodium falciparum különböző tenyészeteivel. A kísérlet alapján egyes levesek elősegítették az élősködők fejlődését, néhány azonban gátolta a parazitákat.

Két minta egyfajta maláriaellenes gyógyszerként működött.

Nem ez az első alkalom, amikor ételekben azonosítanak olyan összetevőket, amelyek hatékonyak a betegséggel szemben. A Kínában máig népszerű gyógynövényből, a csinghaóból (azaz az egynyári ürömből) például artemisinint nyertek ki, ez máig elterjedt anyag a malária kezelésére. Az egynyári üröm a világ számos kultúrájában levesalapanyagnak számít, korábbi kutatások pedig felfedték, hogy bizonyos erőlevesek antibiotikus tulajdonságokkal is bírnak.

Mivel a mostani kísérletben változatos recepteket használtak, egyelőre nem tudni, hogy melyik összetevő lehet hatékony a maláriával szemben. A csapat bízik benne, hogy idővel megtalálhatják a fontos alapanyagokat.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!