2018-ban a parlamenti választások előtt bő egy hónappal olyasmi történt Hódmezővásárhelyen, amire csak kevesen mertek volna fogadni akár csak egy héttel korábban is. A függetlenként, de minden helyi ellenzéki erő támogatásával induló Márki-Zay Péter legyőzte a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt, és polgármester lett. Egy olyan városban, amelyben eddig sosem sikerült megverni a Fidesz jelöltjét.

Hegedűs Zoltán épp a minap jelentette be a politikától való visszavonulását, Márki-Zay viszont a polgármesteri munkája mellett országos politikával is foglalkozik, gőzerővel szervezi a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, segíti a magyarországi településeken megalakuló Kossuth Körök munkáját, munkatársaival készülnek az őszi helyhatósági választásokra.

Hónapokkal ezelőtt született az ötlet, hogy Kálmán Olga (aki még akkor nem sejthette, hogy főpolgármester-jelölt lesz mostanra) készítsen egy beszélgetőkönyvet a hódmezővásárhelyi politikussal. A kötet elkészült, a Könyvhétre jelenik meg, és a kiadó engedélyével most részleteket közölhetünk belőle.

– Tényleg van messiástudata?

– Nincsen, hál’ istennek. Vagy nem tudom.

– Nem tudja, hogy van, vagy nincs?

– De, de, azt tudom, hogy nincs messiástudatom, csak abban nem vagyok biztos, hogy ez szerencsés vagy nem

szerencsés dolog-e.

– Mondták már önnek?

– Persze, sokan. Nekem viszont két dolog van megtiltva: az egyik, hogy arra a kérdésre: akarok-e miniszterelnök

lenni, igennel válaszoljak, a másik pedig, hogy arra a kérdésre: akarok-e miniszterelnök lenni, nemmel válaszoljak.

– De nem is ezt kérdeztem.

– Viszont erre gondolt.

– Ez igaz. Részben.

– Na ugye! Úgyhogy ezért válaszoltam talányosabban.

Az egykori Fidesz-szimpátiáról:

– Mondhatjuk, hogy igazi elhivatott fideszes volt?

– A legelhivatottabb. És katasztrófaként éltem meg, hogy az Orbán-kormány nem nyerte meg a 2002-es választást. Mindig azt szoktam mondani, hogy nem én változtam meg, hanem a Fidesz. A barátaimmal politizáltunk, nagyon agilis voltam, 2002-ben például mindenkit próbáltam meggyőzni a környezetemben, hogy a Fideszre szavazzon. Viseltem a kokárdát hetekig, úgy, ahogyan azt Orbán Viktor kérte a szimpatizánsaitól a 2002-es választási kampányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>