Hétfő estefelé szaporodtak meg a neten a felhasználói panaszok, melyek szerint a Facebook több magyar fiókot is indoklás nélkül letiltott. Egy olvasónk nekünk is beszámolt arról, hogy az ő közvetlen környezetében öten is tapasztalták ezt a problémát, kedd délután pedig kollégánk is áldozatul esett a közösségi oldal kaszájának, így a Facebook mellett sem a Messengert, sem az Instagramot nem tudja használni.

A rendszerüzenet neki sem szolgált bővebb magyarázattal arra, miért nem jelentkezhet be a tíz éve használt fiókba (amit ezen a napon ugyanúgy használt, mint eddig), ám egy űrlapon azt az utasítást kapta, hogy töltsön fel ellenőrzés céljából személyazonosító okmányt.

Magyarázat nélkül tiltott le profilokat a Facebook

Többen is arra panaszkodnak, hogy nem tudnak belépni a fiókjukba.

Hogy a közösségi oldal személyes iratok másolatát kéri, elsőre egyáltalán nem tűnik bizalomgerjesztőnek, a tájékoztatás szerint a Facebook bármit elfogad, amin szerepel név és születési dátum, vagy a név és egy arckép - így például születési anyakönyvi kivonatot, útlevelet, vagy jogosítványt.

A Facebook Súgóközpontjában annyit találtunk ezzel kapcsolatban, hogy "bizonyos esetekben, például politikához kapcsolódó hirdetéseket indító hirdetők engedélyezése esetén különleges követelmények vonatkozhatnak a személyazonosító okmányokra."

A személyazonosság igazolására szolgáló okmányok valódiságának ellenőrzéséhez manuális ellenőrzést és automatikus rendszereket is használunk. Ez segít a visszaélések, például a csalások és a személyazonossággal való visszaélés megelőzésében, valamint a politikai tartalmú hirdetések hitelességének biztosításában. - írja a közösségi óriás.

A HVG információi szerint annyi előrelépés van az ügyben, hogy a probléma híre eljutott az üzemeltetőkig, de egyelőre hivatalos tájékoztatást még nem adtak arról, mi idézi elő a jelenséget. Összeesküvés-elméletek szerint politikai alapon történik a tiltás, míg mások szerint kamuprofilok törlése közben került valami hiba a gépezetbe.

Szintén délelőtt írtunk arról is, hogy a tiltási hullám hevében elkezdett terjedni egy körüzenet is, amiben túlterhelt szerverekre hivatkozva riogatnak fizetős Facebookkal és kitiltással a csalók, de ennek semmi alapja nincs.

Forrás: 24.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!