Felemás zoknival hívják fel a figyelmet a Down-szindrómás emberekre.


Március 21. a Down-szindrómások világnapja. Néhány éve indult egy kezdeményezés, hogy ezen a napon húzzunk felemás zoknit, felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire sokszínűek vagyunk mi, emberek, jelezve szimpátiánkat és támogatásunkat a Down-szindrómás emberek és családjaik iránt.

Ahogyan azt megírtuk, az iskolába járás, vagy sportolni, barátokkal kimozdulni, munkát vállalni és felnőttként önállóan élni a legtöbbünk számára természetes dolgok. És bár ezek már egyre több Down-szindrómás ember életében is elérhetőek, sokak számára az előítéletek miatt továbbra sem adottak az egyenlő esélyek az oktatásban vagy a munkaerőpiacon.

"Ma van a Down-szindróma világnapja. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. A mai napon húzott felemás zokni felhívja a figyelmet a Down-szindrómások helyzetére és arra, hogy az emberi méltóság egyetemes és mindenkit megillet" – írta ki közösségi oldalára Szabó Erika színésznő.

Egy magyar ügynökség is készített egy kisfilmet, hogy felhívja a figyelmet ezekre az emberekre.

Szinetér Dóra színésznő is őszintén beszélt arról korábban, hogy gyermeke Down-szindrómával született. Benjaminról születése pillanatában derült csak ki, hogy Down-szindrómás. A színésznő azt mondta, azért nem csináltatták meg az erre vonatkozó szűrést, mert abban az esetben sem merült volna fel bennük, hogy elvetetik a babát, ha ez még a várandósság idején kiderül.

"Olyan mint bármelyik baba

– mondta kisbabája születése után a színésznő, és hozzátette, furcsa, hogy bizonygatnia kell, hogy mennyire csodálatos gyermeke van.

Az 1998-ban alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány is úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmódot hirdet. Örkény-előadásuk, az Egypercesek és a Meselevelek feldolgozásával készült Nézzünk bizakodva a jövőbe! legközelebb április 7-én este 7-kor lesz látható a Baltazár Házban.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!