Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet a legfőbb ügyészt olyan helyzetbe hozni, hogy érdemi mérlegelés nélkül legyen kénytelen elbocsátani valakit, írja a hvg.hu. A döntés egyébként éppen Polt Péter beadványa nyomán született.


Polt azt kifogásolta, hogy ha a Belügyminisztériumnak alárendelt titkosszolgálat nemzetbiztonsági kockázatot állapít meg egy ügyésznél, de ennek csak a tényét közli, az indokait nem. A legfőbb ügyész ilyenkor csak az elbocsátás vagy a megtartás mellett dönthet, az érintett ügyészt nem helyezheti át más beosztásba.

Mint írta, "indokolatlan, hogy az alkotmányos felhatalmazással rendelkező legfőbb ügyész ne ismerhesse meg a nemzetbiztonsági kockázat tartalmát". Szerinte a törvény "munkáltatói jogkörének szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti".

Ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a bíróság csak eljárási szabálysértés esetén helyezheti hatályon kívül a nemzetbiztonsági kockázat megállapítására vonatkozó döntést, és nem vizsgálhatja, hogy indokoltan bélyegzi-e meg a titkosszolgálat a vizsgált személyt.

Az országgyűlésnek március 31-ig kell kijavítania a hibát.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!