Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök hétfőn felmentette tisztségükből az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minisztereit a külügyminiszter, Karin Kneissl kivételével, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak.

A korábbi kisebbik koalíciós párt minisztereinek felmentését Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kérte az államfőtől, miután a múlt hét végén, Heinz-Christian Strache, az FPÖ azóta lemondott elnöke, volt alkancellár személye körül kirobbant korrupciós botrány miatt kormányválság alakult ki Ausztriában.

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal

Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

Van der Bellen azt kérte Kurztól, hogy javasoljon új, szakértő miniszterjelölteket a felmentett kormánytagok helyébe, hogy a velük folytatandó konzultáció után kinevezhesse őket.

A botrányba egy nap alatt belebukott az alkancellár, a kormánykoalíció szétesése miatt pedig szeptemberre előrehozott választásokat írtak ki Ausztriában. Az ellenzék azonban nem várna őszig, és bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek a jobboldali kancellárral szemben.

Strache mindeközben az ártatlanságát bizonygatja az egyértelmű felvételek ellenére. Az oroszok pedig mossák kezeiket.

Az ügynek fontos magyar szála is van, ugyanis az alkancellár azt mondta az egyik felvételen, hogy olyan médiát szeretne, mint amilyen Orbán Viktoré. Az áloligarcha orosz nőnek pedig Heinrich Pecina üzletembert ajánlotta strómannak, aki a Népszabadság bezárásában játszott kulcsszerepet. AZ ügyről ezért meg is kérdeztük a magyar miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki kitérő választ adott.

Orbánék nem válaszoltak a Strache-botrány őket érintő kínos részére

Nyolc kérdést tettünk fel Orbán Viktornak, nulla érdemi válasz érkezett.

A Strache-videó magyar szála miatt nemzetbiztonsági ülést hívtak össze. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig Ausztriában tett feljelentést, mert azt mondta, a magyar ügyészségben nem bízik.

Az ügyről szélesebb kontextusba ágyazott elemzést is írtunk.

Az egész európai szélsőjobbnak nagyon fájhat Strache bukása

Napok alatt borult fel az európai szélsőjobb, és érik egy baloldali szövetség is, amelyik nekimehet az Európai Néppárt uralmának.

Kiemelt kép: ALEX HALADA / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!