Új repülő őshüllőfajt írt le Alexandru Solomon, Vlad Codrea és Venczel Márton, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) munkatársai, illetve Gerald Grellet-Tinner amerikai kutató - írja az MTI. Venczel Márton, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének vezetője szerint az Albadraco tharmisensis maradványait a Gyulafehérvár közelében fekvő Alsóváradján, a Sebes folyó medrében találták meg 10-12 évvel ezelőtt.

A leleteket eredetileg egy doktori disszertációban írták le, a kövületekkel kapcsolatos igazi tudományos eredmény csak most született meg, amikor a kutatók megállapították, hogy teljesen új fajt fedeztek fel. Venczel Márton szerint az állat egyik állközi csontja és az alsó állkapcsának egyik darabja, illetve (vélhetően a negyedik) nyakcsigolyája került elő.

Kép: Solomon et al.

Ezeket vizsgála megállapították, hogy egy repülő őshüllőről van szó, amely a késő kréta kor alatt, mintegy hetven millió évvel ezelőtt élt.

A faj szárnyainak fesztávolsága hat méter lehetett.

Az Albadraco tharmisensis hasonlít az Iharkúton feltárt Bakonydraco galaczihoz, de az a késő kréta korábbi periódusában élt.

Venczel Márton megjegyezte: nagyon keveset tudnak az Albadraco tharmisensről és általában a repülő őshüllőkről, ezek ugyanis a dinoszauruszokkal együtt kihaltak, és nem élnek mai leszármazottaik. A viszonylag könnyű csontváz, hosszú nyak és a teljesen összeforrt koponya arról árulkodik, hogy jó repülők lehettek, és minden bizonnyal tojással szaporodtak.

A szakértők folytatják a kutatásokat, és bíznak benne, hogy újabb csontmaradványokat sikerül azonosítaniuk.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!