A gyors orvosi kezelésnek köszönheti, hogy életben maradt egy kínai férfi, aki véletlenül sampon helyett egy rovarirtó szerrel mosott hajat - írta a South China Morning Post. A meg nem nevezett férfi csak akkor vette észre, hogy rossz üveghez nyúlt, amikor hajmosás közben megérezte a rovarirtó jellegzetes szagát.


A Kunming városában élő férfi hamar elkezdte érezni az erősen mérgező szer hatását. A beszámoló szerint hidegrázás és erős verejtékezés alakult ki nála. Gyorsan megpróbálta kimosni a szert a hajából, de ez már nem segített, így egy kórházban keresett segítséget.

Ott gyorsan megkezdték kezelését, és kénytelenek voltak teljesen levágni a haját, és leborotválni a fejét, hogy a mérgező anyag utolsó maradékát is eltávolítsák

Eldobható borotvát kellett használnunk. Pár orvos ollóval levágta a haját, majd le lett borotválva

- mondta el Wu Ying, a kórház sürgősségi osztályának vezetője a helyi sajtónak.

A beszámoló szerint a férfi pár nappal később teljesen rendbejött, és el is hagyhatta a kórházat.

A férfi egy diklórfoszt (DDVP) tartalmazó szert használt. A mérgező szer évtizedek óta tiltva van az Európai Unióban, de Kínában még mindig széles körben használják. A szer lenyelve, a bőrrel érintkezve vagy belélegezve halálos lehet, ismétlődő vagy hosszabb expozíció esetén károsítja az idegrendszert és nagyon mérgező a vízi élővilágra.

A mérgezéses tünetek között szerepel a pupillaszűkület, izomgörcs, nyálfolyás, izomrángás, görcsök, szédülés, verejtékezés, zihálás, nehézlégzés és az öntudatlanság.

A Post az esetről szóló cikkében megemlíti, hogy a diklórfoszt Kína vidéki területein gyógyszerként használják a bolhák és az ekcéma ellen, valamint bőrviszketés megállítására. Tavaly novemberben egy ötéves kislányt majdnem meghalt Henan tartományban, amikor nagymamája felhígított diklórfosszal akarta eltüntetni a fejéről a bolhákat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!